Lombardisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også artikkelen om det vestgermanske språket langobardisk. Det engelske «Lombard» betyr både «lombardisk» og «langobardisk».
Lombardisk
Lengua lombarda
Brukt iItalia,[1] Sveits[2]
Antall brukere3 900 000 (2002)[3]
Skriftsystemdet latinske alfabetet
Språkkoder
ISO 639-1-
ISO 639-2roa
ISO 639-3LMO
Glottologlomb1257

lenke=:: Wikipedia på lombardisk
Lombardisk på Wiktionary
Utbredelsen av lombardisk i Europa.

Lombardisk (lumbaart, eller lengua lumbarda, i milanesisk klassisk ortografi lengua lombarda) er en rekke gallo-italiske språkgruppe av romanske språk som ble snakket i hovedsak i sørlige Sveits (Ticino og Graubünden) og i nordlige Italia (mesteparten av Lombardia, hovedsakelig den østlige siden av Piemonte, og noen områder i tilgrensende regioner). Lombardisk blir regnet som et minoritetsspråk og er strukturelt adskilt fra eksempelvis retoromansk, italiensk og lignende.[4] Lombardisk og italiensk er ikke innbyrdes forståelige, men lombardisk og enkelte retoromanske språkvarieteter kan være til dels innbyrdes forståelige.

Det er to hovedvarianter, vestlig lombardisk dialekt og østlig lombardisk dialekt, som viser forskjeller og er ofte, men ikke alltid, gjensidig forståelige.

Innenfor det lombardisk mangfold, med den eldste litterære tradisjonen som går tilbake til 1200-tallet, er den i Milano, hvor dagens milanesere, det innfødte lombardiske mangfoldet i området, er bortimot fullstendig blitt overveldet av italiensk grunnet stor innvandring av immigranter fra andre deler av Italia, særlig Puglia, Sicilia, og Campania, under den raske industrialiseringen etter den andre verdenskrig. Dialekten i distriktet som utgjør Ticino i Sveits og den nordlige delen av den italienske provinsen Varese, er en omfattende gruppe av lombardisktalende, mens en koiné (fellesspråk) av lokale dialekter kan kommunisere med talere av andre lombardisk dialekter. Denne koiné er relativt likt den lombardisk dialekten som snakkes i Milano og i nabodistriktene på den italienske siden av grensen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Comrie, Bernard; Matthews, Stephen; Polinsky, Maria, red. (2003): The Atlas of languages: the origin and development of languages throughout the world. New York: Facts On File, s. 40.
  • Wurm, Stephen A. (2001): Atlas of the World’s Languages in Danger of Disappearing. Paris: UNESCO Publishing, s. 29.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]