Liste over elver i Canada

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kart over nedbørsbassengene i Canada. St. Lawrence-bassenget inngår på dette kartet i Atlanterhavsbassenget, mens det er skilt ut som eget nedbørsbasseng i listen nedenfor.
Kart over vassdragene med delstatsgrenser.

Liste over elver i Canada er en liste over en del elver i Canada, samt elver som krysser eller tangerer grensen til USA, ordnet etter hvilket nedbørsbasseng de tilhører. Nederst er det også en rangert liste ordnet etter elvenes lengde.

Elver ordnet etter nedbørsbasseng[rediger | rediger kilde]

Stillehavsbassenget (fra sør mot nord)[rediger | rediger kilde]

Arktiske basseng (fra vest mot øst)[rediger | rediger kilde]

  • Yukon – 3 700 km
  • Hornaday – 310 km
  • Mackenzie – 4 241 km
    • Arctic Red River – 500 km
    • Jean Marie River
    • Liard – 1 115 km
    • Hay River – 702 km
    • Peace – 1 923 km
    • Great Bear River – 113 km
    • Slave – 434 km
    • Athabasca – 1 231 km
    • Smoky River – 492 km
    • Pembina River – 547 km
    • South Nahanni River – 563 km
    • Fort Nelson River – 517 km
    • Petitot River – 404 km
    • Peel River – 684 km
    • Snake River – 300 km
  • Anderson – 682 km
  • Coppermine – 845 km
  • Back – 1 150 km

Hudsonbassenget (fra vest mot øst)[rediger | rediger kilde]

Atlanterhavsbassenget (fra nordvest mot sørøst)[rediger | rediger kilde]

Ungavabukten[rediger | rediger kilde]

Atlanterhavet[rediger | rediger kilde]

St. Lawrence-bassenget (fra vest mot øst)[rediger | rediger kilde]

Lengste elver og største vassdrag[rediger | rediger kilde]

Listen nedenfor oppgir Canadas største elver og vassdrag målt etter henholdsvis lengde (km) og vassdragets nedbørsområde (km²). Sideelver står oppført i kursiv. Som hovedregel er alle elver over 500 km lengde oppført, med unntak eav enkelte sideelver i større vassdrag.

Elver som har en mindre del av vassdraget i USA, er oppført med hele elvefarets lengde uavhengig av landegrensen.

Rang
nasj
Rang
glob
Navn Lengde
(km)
Nedslagsfelt
(km²)
Munning
(elv/område)
Elveløp
(delstat)
Mackenzie 4241 1805200 Nordishavet
Yukon 3700 832700 Nordishavet USA
St. Lawrence 3058 1030000 Atlanterhavet
Nelson 2575 982700 Hudson Bay
Columbia 2000 668200 Stillehavet
Peace 1923 302500 Mackenzie
Churchill 1609 281300 Hudson Bay
South Saskatchewan 1392 146100 Nelson
Fraser 1375 220000 Stillehavet
North Saskatchewan 1287 122800 Nelson
Ottawa 1271 146300 St. Lawrence
Athabasca 1231 95300 Mackenzie
Back 1150 106500 Nordishavet
Liard 1115 277100 Mackenzie
Assiniboine 1070 187200 Nelson
Severn 982 102800 Hudson Bay
Albany 980 135200 Hudson Bay
La Grande 900 97400 Hudson Bay
Thelon 900 142400 Hudson Bay
Red River of the North 877 287500 Nelson USA
Koksoak 874 133000 Nordishavet
Kazan 850 Hudson Bay
Coppermine 845 Nordishavet
Eastmain 800 46400 Hudson Bay
Moose 755 108500 Hudson Bay
Attawapiskat 748 50500 Hudson Bay
George 680 Nordishavet
Stikine 610 52000 Stillehavet
Skeena 570 Stillehavet
Hayes 483 108000 Hudson Bay
Leaf 480 42500 Nordishavet
Winnipeg 235 150000 Nelson

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]