Letizia, fyrstinne av Asturias

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Prinsesse Letizia og prins Felipe in 2003
Prinsessens våpenskjold

Letizia, fyrstinne av Asturias (født i Oviedo, Spania, 15. september 1972) er en tidligere spansk journalist, spansk kronprinsesse og gift med kronprins Felipe. Prinsessen tituleres Hennes Kongelige Høyhet og tiltales som Deres Kongelige Høyhet.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hun ble født som Letizia Ortiz Rocasolano, og er den eldste av de tre døtrene til Jesús Ortiz Álvarez og Paloma Rocasolano, som nå er skilt.

Hun studerte kommunikasjon ved et universitet i Madrid, og tok deretter mastergrad i audiovisuell journalistikk. Hun tilbrakte noe tid i Mexico, hvor hun jobbet i avisen Siglo XXI. Senere arbeidet hun som journalist i dagsavisen La nueva España, i ABC, nyhetsbyrået EFE, samt i fjernsynskanalene Bloomberg, CNN Plus og TVE.

I 1999 giftet hun seg borgerlig med Alonso Guerrero y Pérez, som var hennes tidligere litteraturlærer. De ble skilt i 2000.

Ortiz møtte kronprins Felipe første gang i september 2002 hos felles venner, og forlovet seg 1. november 2003. Paret ble viet 22. mai 2004 i Almudenakatedralen i Madrid. Vielsen ble godkjent av den romersk-katolske kirke ettersom hennes første ekteskap var inngått borgerlig. Som følge av bryllupet fikk Letizia tittelen fyrstinne av Asturias.

Prinsessen fikk sitt første barn, datteren Leonor, den 31. oktober 2005.