Anoplodera sexguttata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Leptura sexguttata»)
Anoplodera sexguttata
Nomenklatur
Anoplodera sexguttata
Fabricius, 1775
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
SlektAnoplodera'
Økologi
Habitat: Skog. Larver i døde løvtrær.
Utbredelse: Europa
i Norge langs kysten av Sørlandet og Østlandet.

Anoplodera sexguttata er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). I Norge forekommer den langs kysten av Østlandet og Sørlandet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (7–12 mm), middels kraftig, svart trebukk, dekkvingene med oransjerøde tegninger. Den vanligste fargevarianten har tre flekker på hver dekkvinge og er lett kjennelig på dette, men flekkene kan også være sammengrodd til et uregelmessig bånd. Antennene er knapt så lange som kroppen, hodet forholdsvis kort og bredt, pronotum tydelig lengre enn bredt med litt avrundede bakhjørner. Dekkvingene har markerte, rettvinklede skuldre og er ganske grovt punkterte. Beina er middels lange.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven utvikler seg i død ved av eik, av og til også bøk. Larvene lever på skyggesiden av grove stammer som har vært døde i 20-60 år og er angrepet av soppen eikebroddsopp (Hymenochaete rubiginosa) som danner brunråte. Larven holder seg ikke under barken, men borer innover i den ganske harde veden. Utviklingen tar minst to år. De voksne billene kan finnes på åpne blomster i glenner i skogen i juli. Fordi arten er avhengige av trær (eller i alle fall greiner) som har vært døde lenge, er den svært utsatt for moderne skogbruk.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Europa og Nord-Afrika. I Norge finnes den langs kysten fra Vestfold til Vest-Agder, men den er ikke vanlig.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]