Læsø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 57°16′28,520″N 10°59′45,388″Ø

Læsø ligger i Danmark
Læsø
Østerbyhavn på Læsø
Læsø med kommunesenteret Byrum. Båtene til Frederikshavn anløper fra Vesterø havn.

Læsø er den største øya i Kattegat. Øya ligger cirka midtveis mellom Frederikshavn og Göteborg, ca. 19 km fra nordvestkysten av Jylland. Læsø er en kommune i Danmark. Øya og kommunen har et areal på 114 km² og 2058 innbyggere (i 2007). Senter på øya og i kommunen er byen Byrum.

Læsø er knyttet til fastlandet med ferge mellom Frederikshavn i Jylland og Vesterø Havn på Læsø. Øya har også en liten flyplass med forbindelse til Anholt og Roskilde.

Sammen med Anholt tilhører Læsø det danske «ørkenbeltet». Om sommeren regner det så lite på øya at bekker og småvann delvis tørker inn.

På Læsø gikk gårdene før i tiden i arv til kvinnene, fordi mennene levde av å seile. Noe tilsvarende hadde man på øya Lesbos i Hellas.

Læsøs gamle gårder er kjent for deres særpregede tangtak.

Grunnvannet på Læsø kan ha opptil 15 prosent salt, og saltet samler seg naturlig i flate salt-enger på varme sommerdager. Saltet ble utvunnet ved damping i hundrevis av saltsyderier, med trevirke som brensel. Trehogsten førte etter hvert til at øya ble avskoget. Sandstormer begravde landsbyer på øya, og saltutvinningen ble forbudt i 1652. Men siden slutten av 1980-tallet har saltutvinningen blitt tatt opp igjen i liten skala, som arkeologisk forskning og turistattraksjon. Saltet har blitt svært populært, og selges nå til høye priser.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]