Kronjylland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kronjylland
LandDanmarks flagg Danmark
Kart
Kronjylland
56°26′11″N 10°05′22″Ø

Kronjylland refererer til et upresist avgrenset område i Danmark, men sies oftest å være området omkring Randers, eller området mellom Mariager Fjord (minus området nord og vest for Glenstrup Sø i tidligere Hobro Kommune) og Egåen litt nord for Århus.

Navnets historie[rediger | rediger kilde]

Ordet «Kronjylland» er blitt brukt siden midten av 1800-tallet. I 1976 ble det første gang brukt av en (halv)offentlig myndighet, da Randers Ervhervsråd besluttet å utvide sitt samarbeide med de omkringliggende kommunene, og derfor skiftet navn til Kronjyllands Erhvervsråd.

Ved Assentoft øst for Randers het den illeluktende destruksjonsanstalt for selvdøde dyr og slakteriavfall tidligere Kronjyden (i dag del av virksomheten Daka). I Viborg bar et vertshus i Jernbanegade i midten av 1900-tallet også navnet Kronjyden og ble derfor på folkemunne også kalt «den døde ko» eller «den døde gris». En av de største lokale pengeinstittutene i området er Sparekassen Kronjylland.

Man har også brukt betegnelsen Kronjydenes Land lengre tilbake. Ihvertfall fra 1850-årene kjenner man betegnelsen kronjyde, og fra 1870-årene brukes den om de jydene som bor i Randersområdet. Forfatteren Henrik Pontoppidan er en av de første som brukte denne betegnelse på skrift. Her især om beboerne tett ved Randers Fjord, men kanskje egentlig i betydningen 'ekte jyder'.

Fra 1935 til 1949 kjørte lyntoget Kronjyden mellom København og Frederikshavn. I 1949 ble Kronjyden erstattet av Vendsyssel, som kjørte i 25 år til 1974.

En annen mulighet for navnets opprinnelse er at området har hatt en usedvanlig høy konsentrasjon av krongods. Dvs. jord og eiendom eid av kongen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]