Kristín Jóhannesdóttir

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kristín Jóhannesdóttir
Født1948
Islands flagg Reykjavík
BeskjeftigelseManusforfatter, filmregissør Rediger på Wikidata
NasjonalitetIsland
IMDbIMDb

Kristín Jóhannesdóttir (født 1948 i Reykjavík) er en islandsk filmregissør.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Kristín Jóhannesdóttir er en av de mest individualistiske og stilistisk orienterte filmregissørene fra Island.

Hun studerte ved franske Paul Valéry Universitet i Montpellier. Her utdannet hun seg innenfor litteratur i 1974 og tok første del av doktorgraden for filmografi i 1977. Hun tok også et praktisk kurs i fjernsyn-, video- og filmskaping i Vincennes Paris VIII. Hun har i tillegg bestått eksamener i filmregi ved Conservatoire Libre de Cinema Français i 1978.

Etter at hun ble kreditert for to kortfilmer i Frankrike dro hun tilbake til Island og sponset et produksjonsselskap med manusforfatter og regissør Sigurdur Pálsson.

Kristín Jóhannesdóttir produserte sin første langfilm i 1983, Á hjara veraldar (Rainbow's End). Hun har også regissert teaterstykker og TV-filmer for islandsk fjernsyn, blant disse er A Purpose in Life og Broken Glass. Begge disse TV-filmene er personlige intervjuer av moderne temaer bundet sammen med referanser til eventyr.

Jóhannesdóttir nyeste film, Svo á jörðu sem á himni (As In Heaven) kom i 1992, den er basert på hennes eget manus og ble valgt som Islands bidrag til Nordic co-production Year.

Cannes-festivalen i 1992 ble Svo á jörðu sem á himni valgt til å bli vist som en del av Cannes Fokus på nordisk film og har vunnet flere priser på forskjellige festivaler.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]