Konservatoriet i St. Petersburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Konservatoriet i St. Petersburg.
Konservatoriet anno 1913

Konservatoriet i St. Petersburg er en utdanningsinstitusjon i St. Petersburg for høyere musikalsk utdanning. Den fulle tittelen er: N. A. Rimskij-Korsakov St. Petersburg Statskonservatorium (russisk: Санкт-Петербургская государственная консерватория имени Н. А. Римского-Корсакова). Konservatoriet ble opprettet i 1862 og er dermed det eldste konservatoriet i Russland.

Historie[rediger | rediger kilde]

Grunnleggeren av konservatoriet var komponisten Anton Rubinstein. Han var leder for konservatoriet frem til 1867, da Nikolaj Zaremba tok over. I 1871 ble Nikolaj Rimskij-Korsakov med i lærerkollegiet. Rubinstein vendte tilbake som leder i 1887. Nå satte han som mål å bedre kvaliteten på det og sette i gang ved å fjerne studenter som presterte dårlig, sparket eller degraderte en del professorer, skjerpet kravene for opptak og eksaminasjon samt restrukturerte pensum. Men når Det russiske keiserdømmet gjorde krav om rasekvoter til konservatoriet, trekte Rubinstein seg som leder nok en gang.

Bygningen som ennå står i dag ble bygget i 1890-årene der det gamle Bolsjoj-teateret tidligere stod. Navnet på konservatoriet endret seg i takt med endringen av byens navn, først til Petrograd og deretter Leningrad. Opp igjennom tidene har konservatoriet uteksaminert studenter som Pjotr Tsjajkovskij, Sergej Prokofjev, Dmitrij Sjostakovitsj, Artur Kapp og Rudolf Tobias. Konservatoriet har i dag omtrent 1400 studenter og 275 lærerere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Saint Petersburg Conservatory – bilder, video eller lyd

Koordinater: 59°55′34″N 30°17′53″Ø