Kazaa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Kazaa Media Desktop (opprinnelig skrevet som «KaZaA», men nå vanligvis som «Kazaa») er et kontroversielt peer-to-peer fildelingsprogram som bruker FastTrack-protokollen. I prinsippet kan en hvilken som helst fil deles over Internett, men Kazaa brukes vanligvis for deling av musikkfiler som MP3, men benyttes også til å dele og utveksle film- og videofiler.

Å bruke Kazaa innebærer en viss risiko, ved at ens datamaskin kan bli infisert av potensielt skadelige programmer og at man deltar i ulovlig virksomhet

Juridisk[rediger | rediger kilde]

Kazaa ble opprinnelig utviklet av svenske Niklas Zennström og estiske Janus Friis og lansert i 2001 gjennom deres nederlandske firma Consumer Empowerment. Det skjedde kort tid etter at et tilsvarende fildelingssystem, Napster, var blitt stengt etter en rettssak omkring opphavsrett og illegale filer på nettverket.

Som mange andre peer-til-peer-programmer har Kazaa blitt sterkt kritisert av blant annet film- og musikkbransjen, nasjonalt og internasjonalt, ettersom programmet i stor grad blir benyttet til å utveksle illegale kopier av filer som inneholder kommersielt produsert musikk og film.

Da representanter for rettighetsinnehaverne av opphavsrettslig beskyttet materiale begynte å oppspore brukerne som stilte de illegale filene til rådighet for andre, begynte aktiviteten til Kazaa-nettverket å dale. Isteden har trafikken med illegale filer stort sett flyttet over til andre peer-til-peer-nettverk, som for eksempel BitTorrent, hvor systemet ikke er avhengig av en sentral server som kan angripes rettslig og juridisk for medvirkning til distribusjon av opphavsrettslig beskyttet materiale.

Infisert[rediger | rediger kilde]

Det offisielle Kazaa-klientprogrammet kan lastes ned gratis, og blir finansiert ved hjelp av adware, spyware og malware som de fleste betrakter som et stort problem å få på sin datamaskin, og ofte betraktes som et like stort onde som datavirus. Kazaa selv har en beskjed på sin nettside som sier «No Spyware», men det må betraktes som en falsk påstand.

Det varte ikke lenge før en «reklamefri» og «uinfisert» klient for Kazaa-nettverket dukket opp, kalt Kazaa Lite, selv om folkene bak det opprinnelige Kazaa-programmet gjorde hva de kunne for å sikre at brukerne holdt seg til den infiserte utgaven av programmet.

Pr. dags dato er ikke nettstedet aktiv.