Kai Leitemo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kai Leitemo
Født23. sep. 1970Rediger på Wikidata (53 år)
BeskjeftigelseProfessor Rediger på Wikidata
Utdannet vedLondon School of Economics
NasjonalitetNorge

Kai Leitemo (født 23. september 1970 i Oslo) er en norsk samfunnsøkonom og psykolog.

Leitemo har vært professor i samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen BI hvor han forsket og underviste i makroøkonomi, primært på master- og doktorgradsnivå. Hans samfunnsøkonomiske forskning omfatter makroøkonomi med et spesielt fokus på pengepolitisk strategi og monetær økonomi. Han har publisert i flere internasjonalt anerkjente tidsskrift.

Han er nå psykologspesialist ved Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo. Hans arbeidsoppgaver inkluderer utredning og behandling av pasienter med personlighetsforstyrrelser samt forskning. Leitemo leder et internasjonalt forskningsprosjekt hvor en søker å belyse hvilke effekter ulike aspekter ved psykologisk modning har på personlighetstrekk og personlighetsfungering samt validering av instrumenter knyttet til personlighetsfungering. I 2020 publiserte han sammen med medforfattere en artikkel som beskriver og viste betydningen av psykologisk tilknytningsevne hos deltakeren selv, de andre i gruppen samt gruppeleder for å oppnå reduksjon i interpersonlige vansker hos deltakere i gruppeanalytiske grupper. Artikkelen gir sentrale bidrag til flere forskningsfelt knyttet til fremmende faktorer i gruppepsykoterapi. Artikkelen ble publisert i Group Dynamics som regnes som det fremste internasjonale tidsskriftet for forskning på grupper.

Samfunnsøkonomi[rediger | rediger kilde]

Leitemo er utdannet samfunnsøkonom med mastergrad (MSc) fra London School of Economics and Political Science (LSE) i 1995 og profesjonsstudiet (Cand Oecon) ved Universitetet i Oslo i 1996. Han var universitetsstipendiat i perioden 1997–1999 og disputerte for doktorgraden (Dr Polit) i mai 2001. Han mottok i 2001 Norges Bank's 4-årige pris for beste doktoravhandling i makroøkonomi. Etter stipendiatperioden ved Universitetet i Oslo var Leitemo i perioden 1999–2002 forsker i Forskningsavdelingen i Norges Bank. Han ble deretter ansatt ved Handelshøyskolen BI i 2002 som førsteamanuensis. Han ble professor i 2008 med professorkompetanse fra 2006. Hans forskning omfatter valg av pengepolitisk regime, utformingen av pengepolitikk basert på inflasjonsmålsprinsipper («inflasjonsstyring»), innretningen av pengepolitikken under modellusikkerhet samt samspillet mellom penge- og finanspolitikken. I 2004 ledet han en internasjonal arbeidsgruppe som vurderte Norges Banks pengepolitikk for året 2003 (Norges Bank Watch 2004) som kom med omfattende råd om endringer i politikkutformingen. Han har videre ledet to internasjonale forskningsprosjekter finansiert av Norges forskningsråd. I juni 2010 mottok han Handelshøyskolen BIs 3-årige forskningspris for sine publikasjoner i årene 2007–2009. Han har publisert i ledende internasjonale fagtidsskrifter, blant annet Journal of Money, Credit, and Banking, Journal of Monetary Economics og Journal of Economic Dynamics and Control. Han har også deltatt på og arrangert en rekke internasjonale konferanser og workshops.

Psykolog, gruppeanalytiker og ledelse[rediger | rediger kilde]

I perioden 2009–2011 tok Leitemo utdannelse innen ledelse og organisasjonsanalyse (GOAL) ved Institutt for Gruppeanalyse og Gruppepsykoterapi (IGA) i Oslo. I 2014 ble han diplomert gruppeanalytiker etter studier ved Oxford Brooks University. Fra 2011 tok Leitemo profesjonsutdanning i psykologi ved Universitetet i Oslo. I 2014 sluttet han ved Handelshøyskolen BI for å fullføre dette studiet. Han ble Cand Psychol i 2017 og spesialist i psykoterapi i 2023.

Eksterne lenker