John Todd (biolog)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
John Todd
Født1939[1][2][3]Rediger på Wikidata
Hamilton[1]
BeskjeftigelseBiolog, økolog, universitetslærer, naturviter Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversity of Michigan
NasjonalitetCanada
UtmerkelserChrysler Design Award

John Todd (født 1939 i Hamilton i Ontario) er en canadisk biolog som arbeider innen økologisk design og alternative teknologier. Hovedinteressene er å løse problemer innenfor matproduksjon og behandling av avløpsvann. Han har skrevet en rekke med bøker og vitenskapelige artikler. Han tok B.Sc. i 1961 innen landbruk og M.Sc. i 1963 i parasittologi og tropisk medisin ved McGill University i Montréal (Quebec) hvoretter han gjorde doktorarbeider innen fiskeri og oseanografi ved University of Michigan.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han begynte sin karriere med forskning på atferdsøkologi for fisk som amanuensis i etologi ved San Diego State University (1968–1970), hvoretter han arbeidet ved Woods Hole Oceanographic Institution i Woods Hole (Massachusetts) som vitenskapelig assistent.

I 1969 Todd og hans kone var med og etablerte New Alchemy Institute for både biologisk grunnforskning og å bruke biologisk vitenskap på teknologi. Todd med kolleger har designet miniatyr økosystemer, nesten selvgående, som bruker økologiske prinsipper for menneskelige formål. I tillegg til å designe og lage prototyper for mat-produserende systemer og samfunnsløsninger, har arbeidet resultert i innovative nye tilnærminger for å behandle kloakk og industrielt avløpsvann. Todd's tilnærming omfatter bruk av mikroorganismer, fisk og planter (fytoremediering).

Todd og kolleger har utviklet hva de kaller "living machines", som er økologisk ingeniørteknologi utviklet for å gjenopprette, bevare eller rense kloakk eller annet forurenset vann ved å replicating og fremskynde de naturlige renseprosessene i elver, dammer og myrer. I praksis er en living machine et selvstendig behandlingssystem designed for å behandle et spesifikt avløp ved hjelp av prinsippene for økologisk engineering. It does this by using diverse samfunn av bakterier og andre mikroorganismer, alger, planter, trær, snegler, fisk og andre levende skapninger.

John Todd utviklet et veksthus og en avfallsbehandling-fabrikk i Cape Cod som gir rent vann fra kloakk. Bakterier forbruker den organiske kloakken og omdanner ammoniakk til nitrater. Nitratene brukes som mat for alger og gjødsel for andegress. Zooplankton og snegler forbruker algene. Fisk spiser zooplanktonet. Flytende planter suger opp det gjenværende. Bulrushes, cattails og hyacinths gjør giftstoffene harmløse. Trær absorberer tungmetaller. Biproduktene er dekorative planter og minnows, som begge selges. Minnows selges som åte. Vannplanter dyrket i systemets laguner for kloakkbehandling brukes i California, Florida og Mississippi. Todd's "living machine" system gjør det mulig å gjøre alt dette i de kaldere nordlige klimaer. Byen Harwich, Massachusetts begynte å bruke Todd's system i 1990.

Todd var New Alchemy Institute's President til 1981. I 1980 var han med på å etablere Ocean Arks International. Han var også med på å etablere Living Technologies Inc., et økologisk design- og byggefirma i Burlington, Vermont. Fra 1999 har han vært forsker og foreleser ved University of Vermont.

Mens Todd har gjort mye av sitt arbeid med u-landene i tankene, har anvendelser også for industrialiserte og moderne samfunn blitt del av pakken.

Priser[rediger | rediger kilde]

Todd ble profilert i Inventing Modern America, som ble publisert av Lemelson-MIT Program for Invention and Innovation, hvor historien for utviklingen av hans innovative økologiske avfallsbehandlingssystemer blir fremhevet.

Bøker[rediger | rediger kilde]

Skrevet eller medforfatter John Todd:

  • The Village as Solar Ecology (1980)
  • Tomorrow is Our Permanent Address (1980)
  • Reinhabiting Cities & Towns: Designing for Sustainability (1981)
  • Bioshelters, Ocean Arks, City Farming: Ecology as the Basis of Design (1984)
  • From Eco-cities to Living Machines (1994)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator ntk20181004967, besøkt 8. juni 2022[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Faceted Application of Subject Terminology, oppført som John Todd, FAST-ID 114791, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Social Networks and Archival Context, oppført som John Todd (biologist), SNAC Ark-ID w67t1pj3, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]