John Bauer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Denne artikkelen befatter seg med den svenske tegneren John Bauer. For privatskolen med samme navn, se John Bauergymnaset.
John Bauer
John Bauer
Født 4. juni 1882
Jönköping
Død 20. november 1918 (36 år)
Vättern
Nasjonalitet Sverige Svensk
Felt Illustrasjon, maleri
Utdannelse Kungliga Konsthögskolan

John Bauer (født 4. juni 1882 i Jönköping i Småland, død 20. november 1918Vättern) var en svensk kunstner, maler og illustratør. Han er særlig kjent for sine eventyrillustrasjoner og regnes som den fremste trolltegneren i Sverige, på lik linje med tegneren Theodor Kittelsen i Norge.

Liv og karriere[rediger | rediger kilde]

Portrett, John Bauer
Tuvstarr fra 1913

John Bauer studerte først ved Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, seinere i Italia og Tyskland. Allerede i 1907 ble eventyrsamlingen Bland tomtar och troll utgitt, og snart fikk han status som Sveriges mest anerkjente eventyrtegner. Han utførte også veggmalerier, bl.a. freskomaleriet Den helige Martin och tiggaren i Odd Fellows lokaler i Nyköping. Han finnes representert på Nationalmuseum i Stockholm, Göteborgs konstmuseum og Malmö museer.

John Bauer druknet med hustru og sønn da dampskipet «Per Brahe» forliste på Vättern i 1918.

Annet[rediger | rediger kilde]

I forbindelse med Bauers 100-årsdag i 1982 utgav det svenske Postverket en serie frimerker med bildene hans og i 1997 en serie med motiver hentet fra Bland tomtar och troll.

John Bauer fikk en kjede med friskoler oppkalt etter seg, de såkalte John Bauer-gymnasene. John Bauer-gruppen har hatt privatskoler både i Sverige og Norge. De norske skolene opphørte i 2008 etter økonomiske problemer, der skolen i Oslo ble stengt og skolen i Bergen ble solgt. Skolene i Sverige ble i 2013 lagt ut for salg. Bakgrunnen for avviklingen i Sverige var dalenede interesse fra søkere.[1]

Tuvstarr fra 1913, en av flere illustrasjoner til Helge Kjellins eventyr «Sagan om älgtjuren Skutt och lilla prinsessan Tuvstarr» i Bland tomtar och troll. John Bauers illustrasjoner er i dag mer kjent enn selve eventyret.


Utvalgte illustrasjoner[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ e24.no (31, mai 2013): Omstridte privatskoler selges, hentet 3. juni 2013

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Category:John Bauer – bilder, video eller lyd