Johan Fahlstrøm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Johan Fahlstrøm
Johan Fahlstrøm
Født 1867
Trondhjem
Død 1938
Ektefelle Alma Fahlstrøm

Johan Peter Broust Fahlstrøm (født 1867 i Trondhjem, død 1938) var en norsk skuespiller og billedkunstner, og ble betraktet som en av Norges fremste mannlige skuespillere i mellomkrigstiden. Han var også teaterdirektør, og sammen med sin kone Alma drev han Fahlstrøms teater i Christiania. Bygningen hvor teateret lå, huser i dag kinoen Eldorado. Fahlstrøm debuterte på Christiania Theater i 1887, i de nye lokalene etter brannen på Bankplassen. Han kom i konflikt med teatersjef Schrøder og var også røket uklar med instruktør Hans Wiers-Jenssen.

Fahlstrøm opprettet Centralteatret i 1897, som tidligere hadde vært ølhall og basarlokale under navnet Alhambra. På folkemunne ble stedet kalt Ølhambra og lå i Akersgata. Centraltheatret hadde åpning med Drachmanns Det var engang. Fahlstrøm og hans kone Alma drev teatret frem til 1899. Teatret er fremdeles i full drift på samme sted.

I 1899 ble Fahlstrøm engasjert ved et nytt teater i byen, Nationaltheatret. Her kom han også i klammeri med Bjørn Bjørnson, og så var det igjen på leting etter nytt teaterlokale. I 1903 opprettet han Fahlstrøms Teater i gamle Eldorado teater i Torggata, som rommet ca. 2 000 personer, hvor de også åpnet med Drachmanns Det var engang, og Grønland Folketeater i 1906. Eldorado er i dag kino og Grønland folketeater er restaurant Olympen, populært kalt Lompa.

I 1911 trakk han seg tilbake, men opptrådte sporadisk. Dette året startet Eldorado teater med kinodrift under navnet Verdensspeilet. Senere skiftet Fahlstrøm navnet på kinoen til Admiral-Palads. Fahlstrøm solgte lokalene til Oslo kinematografer i 1928. Året etter åpnet kinoen igjen under navnet Eldorado og var den første lydkino i Norge. Åpningsfilmen var The singing fool med Al Jolson. Fahlstrøms skuespilleri var kjennetegnet av kraft, fantasi og myndighet.

Fahlstrøm var også virksom som maler og billedhugger og er representert ved Nasjonalgalleriet. Hans sønn ble sendt til Amerika i 1912 for å lære seg det nye fenomenet kinematografi. Han fikk aldri lært seg dette, og kom heller aldri til Amerika. Båten han var med, RMS «Titanic», gikk som kjent ned på jomfruturen over Atlanterhavet. Ettersom de ikke hadde flere barn, donerte de hele sin formue til Redningsselskapet, som bygde en redningsskøyte og kalte den Arne Fahlstrøm etter sønnen. Fahlstrøm døde i 1938. Familien Fahlstrøm skjenket midler til en dyreskulptur i bronse, «Villsvinet fra Firenze» som i 1948 ble reist på Slemdal skole der sønnen Arne gikk.

Som billedkunstner malte han verker som i dag er utstilt i Nasjonalgalleriet


Kilde[rediger | rediger kilde]