Jentekolonien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart

«Jentekolonien» er en trebygning fra 1904 i Skodje i Ålesund. Bygningen kom til Ålesund i 1904 som en del av hjelpegaven fra keiser Vilhelm II av Tyskland etter bybrannen samme år. Huset ble flyttet til Skodje i 1908, og påbygd i 1916. På Skodje ble huset tatt i bruk som feriekoloni for jenter. Rundt år 2000 startet Skodje Lions å restaurere på dugnad. Per 2022 brukes bygningen til kultur og arrangementer i kommunen.[1]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Huset ble gitt som nødhjelp fra keiser Vilhelm II som en del av gjenoppbyggingen av Ålesund etter bybrannen i 1904. Det ble opprinnelig oppført på Aspøya og fikk der navnet «Aspøen sovebrakke».

Huset ble flyttet til Skodje i 1908, og påbygd i 1916. På 1920-tallet ble jenter og gutter fra Ålesund sendt til Skodje på noen ukers sommeropphold.[2] I feriekolonien i Skodje ble barna fordelt i separate bygninger kalt «Jentekolonien» og «Guttekolonien». Etter mange år uten vedlikehold ble husene etter hvert svært forfalne, og det ble satt fyr på «Guttekolonien».[2] Like før Jentekolonien skulle få samme skjebne, tok Lions Skodje på seg arbeidet med restaurering av bygningen.

Jentekolonien blir på 2000-tallet brukt til selskapslokale, kunstutstillinger og konserter. Anlegget har verneverdi som eksempel på feriekoloni fra tidleg på 1900-tallet.

Vernet bygg[rediger | rediger kilde]

Fylkeskommunen har vedtatt å gi Jentekolonien status som verneverdig bygning, som et sjeldent kulturminne som minner om feriekultur knyttet til by.[3] I den fylkesregionale delplanen for kulturminner har Møre og Romsdal fylkeskommune vurdert bygget til å ha kunnskaps-, opplevings-, bruks- og allmenn verdi.[3] Vernestatusen innebærer at fylkeskommunen har ansvar for bygningens forfatning og for å bevare bygningen for ettertiden.

Tusenårsparken[rediger | rediger kilde]

Rundt bygningen er det bygget opp en park som kalles Tusenårsparken, fordi den ble kåret til Skodjes «tusenårssted»; Skodje var en egen kommune frem til den i 2015 ble innlemmet i Ålesund kommune. I Tusenårsparken finnes blant annet en bauta med et bronserelieff av krigshelten Herluf Nygaard (1916–2001). Han overvar selv avdukningen i 2001, noen måneder før han døde.[2] Portrettet av Nygaard er utført av den lokale billedhuggeren Arne Martin Hansen.

I «statsministerlunden» har Kjell Magne Bondevik og Jens Stoltenberg plantet hvert sitt tre i sine respektive statsministerperioder. Her står også vennskapstreet som ble plantet av Skodjes vennskapskommune Voi i Kenya.

Kornlageret[rediger | rediger kilde]

Et gammelt kornlager som tidligere sto ved prestegården og som er et av få bevarte kornmagasin i fylket, har blitt flyttet av fylkeskommunen til parken rundt Jentekolonien for videre bevaring.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Historie». Jentekolonien (norsk). Besøkt 24. mars 2022. 
  2. ^ a b c «Jentekolonien - Bygning». Arkivert fra originalen 6. oktober 2006 – via Wayback Machine. 
  3. ^ a b c «Regional delplan for kulturminne - Møre og Romsdal fylkeskommune» (PDF). Arkivert fra originalen 24. mars 2022. Besøkt 24. mars 2022.