Jelena Bonner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Jelena Bonner i midten av bildet, til venstre for Sakharov. Bildet er fra 1986.

Jelena Georgijevna Bonner (russisk: Елена Георгиевна Боннэр, født 15. februar 1923 i Merv, død 18. juni 2011 i Boston[1]) var en menneskerettighetsaktivist i det tidligere Sovjetunionen, og enke etter avdøde Andrej Sakharov. Hun mottok hans Nobelpris i 1975 siden Sovjetlederne ikke lot Sakharov selv motta prisen i Oslo, og i 1980 ble ektemannen internert i byen Gorkij (Nizjnij Novgorod).

Ungdom[rediger | rediger kilde]

Bonner ble født Lusik Georgievna Alikhanova i Merv i Turkmenske SSR i Sovjetunionen. Hennes far, Georgy Alikhanov (på armensk Gevork Alikhanyan), var en armener som grunnla det Sovjet-Armenske kommunispartiet.[2], han var også et høytstående medlem av Komintern. Hennes mor, Ruth Bonner, var en jødisk kommunistaktivist.

I 1937 ble Bonners far arrestert av den sovjetiske sikkerhetstjenesten og henrettet i forbindelse med Stalins jakt på opposisjonelle, bedre kjent som den store terroren. Hennes mor ble dømt til åtte år i sovjetisk konsentrasjonsleir ved Karaganda i Kasakhstan, etterfulgt av ni år i intern eksil. Bonners onkel, Matvei Bonner, ble også henrettet under Stalins terror, og hans kone ble sendt i intern eksil. Alle fire av Bonners familiemedlemmer ble frikjent etter Stalins død i 1953. Under andre verdenskrig tjenestegjorde hun som sykepleier, og ble skadet to ganger. Dette førte til at hun ble dimittert som skadet krigsveteran i 1946. Etter krigen utdannet hun seg innenfor pediatri ved det medisinske institutt i Leningrad.

Familie[rediger | rediger kilde]

Hun møtte sin første ektemann, Invan Semyonov, på medisinstudiene. Paret fikk en datter, Tatiana, i 1950 og en sønn, Alexey, i 1956. Hennes barn emigrerte til USA i 1977 og 1978, respektivt.

Bonner og Semyonov ble separerrt i 1965, og senere skilte de seg. I oktober 1970, mens hun deltok i rettssaken til menneskerettighetsaktivistene Revol't (Ivanovich) Pimenov og Boril Vail i Kaluga, møtte Bonner Andrei Sakharov, en atomfysiker og menneskerettighetsaktivist. Året før, i 1969, ble Sakharov enkemann etter at hans kone, Klavdia Alekseyevna Vikhireva, døde. Med henne fikk han to døtre og en sønn.

Jelena Bonner utvandret til USA. For sitt arbeid ble hun blant annet blitt tildelt Professor Thorolf Raftos Minnepris.

Referanser[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)