Jón Loftur Árnason

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jón Loftur Árnason
Født13. nov. 1960Rediger på Wikidata (63 år)
Reykjavík
BeskjeftigelseSjakkspiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedHáskóli Íslands
NasjonalitetIsland
TittelGM
FIDE-profil (en)

Jón Loftur Árnason (født 13. november 1960) er en islandsk sjakkspiller som er stormester i sjakk, tre ganger islandsk mester, og en fremgangsrik forretningsmann.

Ikke hel ulik to andre nordiske sjakkspillere, Simen Agdestein og Magnus Carlsen, ble Jón Loftur Árnason hyllet som en fremtidig potensiell verdensmester etter en serie oppsiktsvekkende resultater. I 1976, mens han var bare 15, fikk han en delt førsteplass i en turnering for spillere under 21. Det samme året vant han en åpen islandsk turnering med en enestående poengsum på 9,5/11. Bare et år seinere spilte han remis med svart mot Jonathan Mestel, en etablert mester, i en teleks-kamp mot England. I 1977 i Cagnes-sur-Mer vant han Ungdoms-VM for under 16 (foran andre unge talenter som blant andre Garri Kasparov) før han ble islandsk mester ved tre anledninger (1977, 1982 og 1988). Kort tid etter aksepterte han en invitasjon til å slutte seg til Botvinniks sjakkskole. I 1979, fikk han FIDE-tittelen Internasjonal mester i sjakk (IM).

I internasjonal konkurranse tok han førsteplass i Husavik 1985, Plovdiv 1986 og Helsingfors 1986 (delt). 1986 var også året da FIDE tildelte ham tittelen Internasjonal stormester i sjakk.

I individuelle møter med noen av verdens beste spillere viste han at han alltid var en meget farlig motstander. Han slo VM-utfordrere og super-stormestere av Shorts, Kortsjnojs, Sjirovs, Adams', Dreevs, Vaganians og Larsens kaliber. Han ble også trukket mot de tidligere verdensmestere Petrosian, Smyslov, Tal, Karpov, og Khalifman.

Han spilte på det nasjonale sjakk-OL-laget fra 1978 til 1994, og bidro til femte- og sjetteplass i henholdsvis 1986 og 1992.

Jón Loftur Árnason sluttet å spille konkurransesjakk omkring 1995, for å konsentrere seg om sine andre lidenskaper, forretningsvirksomhet og finans. Han fikk en grad innen finans og regnskap ved Islands universitet, og påbegynte en karriere som førte ham til det islandske dot-com firmaet Oz Communications Inc., hvor han fikk en ledende stilling. Kanskje som følge av hans posisjon, viste selskapet sin forkjærlighet for sjakk og sponset i 2000 den prestisjefylte hurtigsjakk-turneringen chess@iceland vunnet av Kasparov foran Anand. Jón Loftur Árnason deltok, men hadde da for liten trening på dette nivået, og kom sist. Siden den gang har han bare fortsatt å spille i mindre og lokale lagkonkurranser.

Utvalgte partier[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]