Itilleq

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 66°34′39,565″N 53°25′20,618″V

Sisimiut kommune.

Itilleq (tidligere stavet Itivdleq) er ei bygd i Sisimiut kommune, på vestkysten av Grønland.

Bygda hadde 124 innbyggere pr 2003, og ligger på en liten øy ved munningen av Itilleq Fjord, ca. 49 km syd for kommunens hovedby, Sisimiut. Navnet betyr hulen, dette gjenspeiler bygdas plassering på øya.

Itilleq ble i 1847 etablert som udsted. Bygda lå opprinnelig på en annen øy, men ble senere flyttet til sin nåværende beliggenhet 1 km lenger øst. Dette stedet het opprinnelig Itinninnguaq. Itilleq er en av kun to bygder som fortsatt finnes, av de opprinnelig åtte bygdene. Bygda har de siste årene vokst i folketall, noe som er sjelden, siden mange grønlendere har flyttet inn til byene de siste årene. Innbyggerne har både mobiltelefondekning og Internett-tilgang.

Hovedervervet i bygda er fiskeri og jakt. Mange i bygda jobber også på fiskefabrikken, der man bearbeider steinbitrogn og torsk. I Itilleq er det også en del håndverksindustri – bl.a. et skinnverksted, forsamlingshus, elektrisitetsverk og barneinstitusjon. Som mange andre bygder har de et servicehus, bygd i 1989, der innbyggerne kan møtes. Her er det bad, systue og husflidverksted.

Øya har ingen naturlig tilgang til ferskvann, derfor ble det for noen år siden bygget et anlegg, som omdanner saltvann til ferskvann. Før i tiden hentet man ferskvann på fastlandet i en pram eller jolle. Bygda har mange verneverdige hus, som f.eks et pakkhus fra 1848, en butikk fra 1933 og kirken Oqaluffikoq. Den nåværende kirke stod opprinnelig ved det gamle Thule (Uummannaq), det nåværende Dundas. Kirken ble oppført i 1933, og ble flyttet til Itilleq i 1962.

Skolen i bygda heter Itillip Atuarfia, og har 28 elever fordelt på tre klassetrinn.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]