Sisimiut kommune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sisimiut

Kart over Sisimiut

LandGrønlands flagg Grønland
FylkeVestgrønland
Adm. senterSisimiut
Areal36 000 km²
Befolkning6 200 (2008)
Bef.tetthet0,17 innb./km²
Nettsidewww.sisimiut.gl
Politikk
OrdførerHermann Berthelsen (Siumut)
Kart
Sisimiut kommune
66°56′09″N 53°40′03″V

Sisimiut Kommune er en tidligere kommune på vestkysten av Grønland. Den gikk 1. januar 2009 sammen med Maniitsoq kommune til den nye Qeqqata kommune.

Historie[rediger | rediger kilde]

De eldste sporene av bosettinger i kommunen stammer fra saqqaqkulturen. Vestkysten av Grønland, og dermed Sisimiut, ble befolket i flere omganger, og også folk fra dorsetkulturen slo seg ned her. Disse var mer bofaste, og brukte sleder, men manglet fortsatt utviklede redskaper. Dette gjorde at de døde ut på 1400-tallet, da «den lille istiden» endret klimaet på Grønland. Den senere thulekulturen, forløperne til dagens inuitter, fantes også i dette området.

Den 1. januar 2009 ble Sisimiut og Maniitsoq kommuner slått sammen. De to kommunenes økonomiutvalg etablerte 2. juni 2005 et samarbeidsforum. 2.-4. mai 2006 avholdt kommunene et fellesmøte i Maniitsoq, der samarbeidsavtalen ble undertegnet. Både kommunestyrene og kommunaldirektørene deltok i delegasjonene som undertegnet avtalen. Navnet på den nye kommunen er Qeqqata.

Geografi og klima[rediger | rediger kilde]

Kommunen var på 36 000 km², og lå på polarsirkelen. Den grenset til Maniitsoq kommune i sør, Kangaatsiaq kommune i nord og Ammassalik kommune i øst. Området har arktisk klima, men Sisimiut by er den nordligste isfrie havnen på Grønland. Sisimiut er også Grønlands nest største by, etter hovedstaden Nuuk.

Byer og bygder i Sisimiut kommune[rediger | rediger kilde]