Hydroscapha

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hydroscapha
Hydroscapha natans
Nomenklatur
Hydroscapha
LeConte, 1874
Populærnavn
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieHydroscaphidae
Økologi
Antall arter: 20
Habitat: mellom alger i rasktrennende elver og bekker
Utbredelse: nesten kosmopolittisk
Inndelt i

Hydroscapha er en slekt av knøttsmå biller som lever mellom alger i rasktflytende bekker. De finnes ikke i Norge, men to arter forekommer i Sør-Europa. De hører til gruppen Myxophaga. Gruppen er meget tolerant når det gjelder temperatur, noen kan leve i iskaldt vann mens andre lever i vann fra varme kilder som holder en temperatur på 45 °C. Disse små billene er ofte tallrike, og både voksne og larver kryper rundt i algemattene som danner seg på steiner i bekkene, særlig på grunna nær breddene. Larvene ånder ved hjelp av trakégjeller, noe som mellom insekter med fullstendig forvandling bare finnes hos gruppen Myxophaga. De voksne billene bærer med seg et luftlager under dekkvingene.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Ganske små biller, 1 – 2 mm lange, gulbrune eller brunlige. Dekkvingene er forkortede, tvert avskåret. Bakkroppen er trukket ut til en spiss som når langt bakenfor dekkvingene. De kan ligne mye på slekten Cypha i familien kortvinger. Antennene er 8-leddete og ender i en en-leddet kølle. Beina er slanke med tre-leddete føtter. Larvene har et stort, bredt hode, en ganske tykk fremkropp, men liksom hos de voksne er bakkroppen trukket ut til en spiss.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er representert i alle verdensdeler bortsett fra Australia.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Martin Fikacek og Hana Podskalská-Šípková (2009) New Asian Hydroscapha, With Comments On Male-Female Association Of Co-Occuring Species (Coleoptera, Myxophaga, Hydroscaphidae). Zootaxa 2286: 31-48.

Kilde og bilder[rediger | rediger kilde]

Maddison, D.R. 1995. Tree of life – Hydroscaphidae.[1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]