Hjalmar (tegneserie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hjalmar er en norsk tegneserie skrevet og tegnet av Nils Axle Kanten, om barnebokforfatteren Hjalmar som flytter med familien tilbake til hjembygda. Den humoristiske stripeseriens hovedperson er en hverdagssliter som prøver å holde noenlunde orden på sine tre barn, holde fokus på jobben, holde huset og hagen i sjakk, holde på gnisten i kjærlighetslivet og holde hodet en behagelig desimeter over vannet.

Seriens hovedtema er småbarnsfamilielivet.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hjalmar så dagens lys i 2009, da Nils Axle Kanten sendte inn 15 tegneseriestriper løselig basert på sitt eget liv som småbarnsfar til Dagbladets seriekonkurranse. Serien fikk andreplass og ble i ettertid tatt inn som gjesteserie i avisa.[1] I 2010 fikk Hjalmar innpass som biserie i Pondus-bladet, og i 2011 innledet Kanten et samarbeid med Strand Comics. I løpet av kort tid fikk han publiseringsavtaler med flere aviser, som gjorde ham i stand til å egne seg til seriene sine på fulltid. Våren 2012 fikk han Pondus-prisen på 100.000 kroner for seriene Hjalmar og Firekanta. Den 29. oktober 2012 ga Egmont Serieforlaget ut det første Hjalmar-albumet i et opplag på 20.000.[2]

Publisering i Norge og utlandet[rediger | rediger kilde]

I dag publiseres Hjalmar daglig i drøyt 30 aviser og blader i Norge og utlandet, deriblant i VG, Nordlys, Hamar Arbeiderblad, 20 minutes (Sveits), Herningbladet (Danmark) og Morsø Folkeblad (Danmark) og i Nordens største dagsavis, Helsingin Sanomat (Finland). I tillegg kan serien leses i Billy-bladet i Norge, Sverige og Danmark.

Persongalleri[rediger | rediger kilde]

  • Hjalmar er barnebokforfatter og trebarnspappa, med en bedagelig legning som kan bidra til kaotiske omgivelser men et noenlunde ryddig indre. Det som kan vente til i morgen tar vi neste år, er hans filosofi. En filosofi som ikke deles av kona, Turid. Det tar Hjalmar med fatning, man blir jo ikke profet i eget hjem.
  • Turid er en sporty dame, som jobber som lærer og er veldig glad i barn. I hvert fall sine egne. I hvert fall generelt og som regel. Hun innrømmer at småbarnsperioden byr på utfordringer for mentalhelsen, men har likevel en underlig lyst på flere barn.
  • Maja er datteren til Hjalmar og Turid. Sju år og med kroppen i andreklasse og hodet i en eventyrverden, der hun er en kul prinsesse som redder arme riddere.
  • Jens er fem og et halvt år, og Majas lillebror. Kommet i, eller aldri kommet ut av, fasen der jenter og kvinner er universets akse, det alt dreier seg om.
  • Clint er familiens ferskeste tilskudd. En gutt av få ord, men desto flere handlinger. Stillest vann har størst brottsjø; Clint er et A-menneske som sørger for at Hjalmar ikke blir en latsabb som ligger og drar seg helt til seks om morgenen.
  • Onkel B er Hjalmars bror, og urban på den innbitte måten man må være oppvokst på landet for å få til. Han er glad i brorens familie, som minner ham på at han aldri skal formere seg. Onkel B studerer på Blindern og har brukt noen år på fag der han prøver å finne meningen med livet. Det ser ut til å bli noen år til.
  • Cato er naboen til Hjalmar, og gift med Margit. Han er opptatt av tradisjonelle kjønnsroller, noe kona hans ikke er. Statusjeger med raus lønn og gjerrig innstilling.
  • Viggo er Hjalmars barndomskompis. Bor fortsatt hjemme på gutterommet, der han hører på hardrock og gjør mye som han vil siden han ikke har barn og aldri har hatt kjæreste.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brenden, Jo E. (30. august 2012). «Kanten-striper ut i verden». Østlendingen. Besøkt 9. oktober 2012. 
  2. ^ nrk:no «Kanten med «Hjalmar»-album»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]