Havabborer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Havabbor)
Gå til: navigasjon, søk
Havabborer
Morone chrysops
Morone chrysops
Vitenskapelig(e)
navn
:
Moronidae
Norsk(e) navn: Havabborer
Hører til: Abborfisker,
Piggfinnefisker,
Strålefinnede fisker
Antall arter: 6
Utbredelse: Østlige Nord-Amerika, Europa, Nord-Afrika
Habitat: Fersk- , brakk- og saltvann
Arter:
Havabbor
Dicentrarchus labrax

Havabborer (Moronidae) er en familie av piggfinnefisker. Navnet har tidligere vært brukt om familien Serranidae, men denne familien er blitt splittet opp, og den arten som på norsk kalles havabbor, er nå plassert i familien Moronidae. Andre «havabborer» er plassert i andre familier som Percichthyidae og vrakfisker.

Familien består av to arter i slekten Dicentrarchus, og fire arter i slekten Morone. Dicentrarchus lever ved kystene av Europa og Nord-Afrika. Morone lever i fersk-, brakk- og saltvann i det østlige Nord-Amerika.

Havabbor[rediger | rediger kilde]

Havabbor (Dicentrarchus labrax) er en vakker fisk med en langstrakt kropp, og ligner litt på en gjørs. Den kan bli opp til 100 cm og 9 kg, men blir sjelden over 60 cm. Havabboren er en stimfisk som trives i grunt vann, gjerne brakkvann, og går ofte opp i elver. Om vinteren står den dypere i havet. Den er en ettertraktet sportsfisk, både fordi den kjemper hardt, og fordi den smaker godt.

Arten forekommer regelmessig fra Marokko og Kanariøyene til Irland og den sørlige delen av Nordsjøen. Den er også vanlig i Middelhavet og Svartehavet. I varme somre går den lenger nordover, og dukker da opp ved kysten i Sør-Norge opp til Namdalen.

Chilensk Havabbor[rediger | rediger kilde]

Patagonisk tannfisk (Dissostichus eleginoides) blir solgt under betegnelsen Chilensk Havabbor, men har ingen vitenskapelig forbindelse med havabborer.