Hat-trick

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
For online fotball-spillet, se Hattrick.

Hat-trick er et fast uttrykk som stammer fra sportens verden, først i cricket hvor kasteren utkonkurrerer 3 batsmen på rad, kalles det et hat-trick. Innenfor fotball regnes et ekte hat-trick når en spiller skårer tre mål i samme omgang.

Fotball[rediger | rediger kilde]

I engelsk toppfotball brukes betegnelsen når en spiller scorer minst tre mål i en kamp. Der refereres det også til «German» (eller «flawless») hat-trick, som innebærer at målene scores i én fotballomgang (inklusive tilhørende tilleggstid). Denne siste fortolkningen var tidligere den vanlige i Norge med den tilleggsbetingelsen at ingen andre spillere scoret mellom de tre målene.

I den engelske ligaen FA Premier League er det Liverpool-spiller Robbie Fowler som tok rekorden for raskeste hat-trick da han scoret tre mål mot Arsenal på 4 minutter og 33 sekunder i 1994.

Den foreløpig siste nordmann som har utført hat-trick i engelsk toppfotball er John Carew, som 8. mars 2008 scoret tre mål i kampen Aston Villa - Reading (4-2).[1]

Den eldste spilleren som har scoret hat-trick i norsk eliteserie var Sigurd Rushfeldt da han i en alder av 38 år scoret tre av Tromsøs mål i 4-0 seieren mot Brann den 29. mai 2011. Rushfeldts tidligere lagkamerat Ole Martin Årst var den tidligere innehaver av rekorden.[2] Dette var forøvrig samme kamp som han slo Harald Brattbakks rekord som den mestscorende spiller i norsk eliteserie.

Andre idretter[rediger | rediger kilde]

I den amerikanske ishockeyligaen NHL kaster publikum capser ut på isen når en spiller scorer hat-trick.

I baseball betyr hat-trick at en slagmann slår tre home runs i løpet av en enkelt kamp.

I enkelte motorsporter, som Formel 1, kalles det hat-trick når samme fører tar både pole position, raskeste runde og løpsseier i et løp.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]