Gyvel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Gyvel
Gyvel
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cytisus scoparius
[Sarothamnus scoparius]
Norsk(e) navn: gyvel
Hører til: gyvelslekta,
erteblomstfamilien,
Fabales
Habitat: tørr, mager sandjord
Utbredelse: opprinnelig fra Europa

Gyvel (Cytisus scoparius) er ei dvergbusk i erteblomstfamilien som er frostømfintlig og kan i harde vintere fryse bort. Busken er næringsrik vinterføde for harer, som ofte kan gnage busken helt ned.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Gyvel er en busk blir fra 40 til 150 cm høy, og blomstrer fra mai til juni med store gule blomster. Blomstene sitter enten enslig eller parvis på en ca. 2 cm lang stilk fra stengelen.

Planta kan forveksles med gulltorn og fargeginst. Men den tornlignende kvasten som er på enden av hver grein er et sikkert kjennetegn for å skille de fra hverandre.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gyvel er ganske vanlig i det meste av Europa og trives på tørr, mager sandjord. Den kan påtreffes i veiskråninger, jernbanevoller, sandheier og brakkmark. I Norge er den forvillet fra Grimstad til Bergen. Gyvel betraktes som forholdsvis sjelden i Norge, da den er sårbar for kulde. Den er den eneste busken i erteblomstfamilien som er viltvoksende i Norge. Gyvel har blitt introdusert til andre steder, blant annet Nord-Amerika og New Zealand. Arten har en aggressiv spredning, og i Danmark er den et stort problem. Rotsystemet er omfattende og den er vanskelig å bli kvitt. Dette er en plante man bør prøve å bekjempe i norsk natur.

Galleri[rediger | rediger kilde]


Commons Commons: Cytisus scoparius – bilder, video eller lyd