Gunnar Berg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Se også: Gunner Berg
Gunnar Berg
Gunnar Berg
Født 21. mai 1863
Svolvær
Død 23. desember 1893 (30 år)
Berlin
Yrke Maler
Nasjonalitet Norsk

Trollfjordslaget

Gunnar Berg (født 21. mai 1863 i Svolvær, død 23. desember 1893 i Berlin) var en norsk maler, kjent som en av Lofotmalerne.

Han vokste opp i Svolvær, Lofoten, hvor faren var væreier. Han var opprinnelig eslet for en handelskarriere, og etter læretid i familiens forretning dro han i 1882 til Bergen for en handelsutdannelse. Her ble han oppfordret til å utnytte kunsttalentet, og 1883-1885 studerte han malerkunst i Düsseldorf. Etter studiene reiste han hjem til Lofoten hvor han med foreldrenes hjelp bygde seg et atelier på Svinøya i Svolvær. Atelieret er modernisert og bevart.

Han pendlet mellom Tyskland og Lofoten. En periode da han var i Lofoten, hadde han et godt samarbeid med maleren Otto Sinding. Denne perioden ble hovedårsaken til at disse malerne ble stadig sammenliknet. Under en kunstutstilling i Kristiania i 1889, ble han kalt for et "Sinding - epigon" av kunsthistorikeren Andreas Aubert, hvilket resulterte i at Berg ikke holdte flere utstillinger i hovedstaden. Under somrene i Lofoten hadde han et eget lag med tilreisende. Han både solgte en kunst, og ga gjestene en opplevelse av stedet, landsdelen og kunsten.

I 1893 fikk han kreft og måtte amputere det ene benet – likevel reiste han til Berlin, der han døde om vinteren. Gunnar Berg ligger begravet i familiens gravkapell på Gunnarholmen i Svolvær. Der ble det i 1994 reiste en byste av ham.

Gunnar Berg blir i dag ansett som en av Nord-Norges aller største malere, og blant de betydeligste i Norge innen sin genre. Blant hans mest betydelig malerier må nevnes Fra Svolvær havn og Trollfjordslaget, det siste viser en faktisk kampepisode fra Lofotfisket 1890.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jens Andvig, «Lofotfisket og Gunnar Berg og Kaare Espolin Johnson». I: Skolp : årsskrift for Vågan historielag, 1984
  • Gerd Rødsand Bremnes, «Maleren Gunnar Berg – et hundreårs minne ». I: Årbok for Vågan, 1993
  • Holst, Erling. «Gunnar Berg, Lofotens maler». I: Kunst og kultur, 1963
  • Per Posti, Trollfjordslaget, myter og virkelighet. Svolvær: Montanus forlag, 2001 (1. utg: Tromsø, 1991)
  • Per Posti, «Lofoten i billedkunsten fram til 1920-årene». I: Ottar, nr 3, 2000
  • Per Posti, Gunnar Berg 1863-1893, minneutstilling 1993. Tromsø Kunstforening, 1993 (Utstillingskatalog
  • Jon Henrik Lie, "Svinøya; Familien Berg til Svolvær" I: "Væreiere og nessekonger", 1. utg: 2008

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]