Guinea (region)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over Vest-Afrika fra 1729 som illustrerer hvilke områder som tilhører England, Holland og Danmark m.fl.

Guinea er en region i Afrika som ligger langs Guineabukta og nordover mot Sahel. Navnets opprinnelse er omdiskutert. Det kan være en forvanskning av Djenné, en handelsby ved elven Bani (en bielv til Øvre Niger); eller en forvanskning av berber-ordet for «svart», aguinaou.[1]

Guinea var det første området sør for Sahara som begynte å handle med europeerne. Stor handel innenfor elfenben, gull og slaver førte til oppbygging av flere rike kongedømmer i regionen på 1700- og 1800-tallet. Store deler av Guinea ble ikke kolonisert av europeiske kolonimakter før slutten av 1800-tallet.

Guinea er ofte inndelt i Nedre Guinea og Øvre Guinea. Nedre Guinea er et av de mest tettet befolkede områdene i Afrika og omfatter sørlige Nigeria, Benin, Togo og Ghana. Øvre Guinea er mindre tett befolket og strekker seg fra Elfenbenskysten til Guinea-Bissau. Republikken Guinea bruker samme betegnelse for henholdsvis sin kyststripe og innland.

Europeiske handelsmenn delte inn Guinearegioen etter hovedeksportartikkel. Nigeria og den østlige delen av Benin fikk navnet Slavekysten. Det som i dag er Ghana ble omtalt som Gullkysten, et navn som senere ble tildelt en britisk koloni i området. Vest for dagens Ghana var Elfenbenskysten, som fremdeles er navnet på en selvstendig nasjon i samme område. Lengst vest lå Pepperkysten, et området hvor dagens Liberia og Sierra Leone er.

Land beliggende i Guinea[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hugh Thomas: The slave trade (s. 38), forlaget Simon & Schuster, New York 1997, ISBN 0-684-81063-8