Grammoptera abdominalis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grammoptera abdominalis
Nomenklatur
Grammoptera abdominalis
(Stephens, 1787
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
SlektGrammoptera
Økologi
Habitat: Løvskog. Larver i døde greiner på eik.
Utbredelse: Europa
i Norden i Danmark og Sør-Sverige.

Grammoptera abdominalis er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). I Norden er den sjelden og bare funnet i Danmark og én gang i Sør-Sverige.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (5–10 mm), brun, middels slank trebukk. Den kan kjennes fra de andre Grammoptera-artene som forekommer i Norden på at lårene er røde med svart spiss (hovedsakelig svarte hos Grammoptera ruficornis, helt røde hos Grammoptera ustulata) og antennene helt mørke (røde og mørke hos Grammoptera ruficornis. Antennene er nesten så lange som kroppen og stort sett mørke. Hodet er nokså bredt med markerte tinninger og kraftig innsnørt hals. Pronotum er omtrent så langt som bredt, klokkeformet sett ovenfra, med bakhjørnene trukket ut til korte, spisse pigger. Dekkvingene er til sammen bare litt bredere enn pronotum, parallellsidige, mørkbrune til svarte. Beina er slanke, lårene røde med svart spiss, leggene og føttene mørke. Larven er opptil 14 millimeter lang, med tre par tydelige bein.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i døde grener av eik, disse bør være kraftig angrepet av sopp, særlig arten Vuilleminia comedens, men det er mulig at den ikke er spesielt knyttet til denne arten. Larveutviklingen tar trolig to år. De voksne billene kan finnes i mai-juni, gjerne på blomster.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Europa østover til Kaukasus. I Norden er arten svært sjelden, det er kjent funn fra Jylland og Bornholm i Danmark og ett funn fra Småland, Sverige.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]