Grått eikefly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grått eikefly
larve
Nomenklatur
Dryobotodes eremita
Fabricius, 1775
Populærnavn
grått eikefly[1]
(eremittfly)
Hører til
Hadeninae, nattfly,
sommerfugler
Økologi
Habitat: eikeskog
Utbredelse: den palearktiske sone

Grått eikefly (Dryobotodes eremita) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Denne arten finnes i det sørligste Norge.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 33 – 37 mm), kraftig nattfly, fargen er ganske variabel, lysgrå til mørkt sjokoladebrun, også ofte grønnlig. Den kan ligne flere andre nattfly og har ingen spesielt slående kjennetegn. Forvingen virker spraglete og er mer eller mindre kontrastrikt farget – mørke eksemplarer har ofte påfallende, lyse flekker. Nyre- og ringmerkene er tydelige, under disse er det en svart lengdestrek (tappmerke) som er gaffeldelt innerst og framoverbøyd ytterst. Bakvingen er grå.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Grått eikefly er knyttet til eik (Quercus spp.) og finnes der denne vokser. Larvene utvikler seg i april – juni, først på eikas knopper og siden på de unge bladene. De voksne sommerfuglene flyr i august – oktober, arten overvintrer som egg.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i Nord-Afrika, Europa, Lilleasia og Iran. I Norge finnes den nord til Oslo på Østlandet og til Bergen på Vestlandet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 24. juli 2020. Besøkt 24. juli 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]