Hopp til innhold

Aegomorphus clavipes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Gråskimlet løvtrebukk»)
Aegomorphus clavipes
Nomenklatur
Aegomorphus clavipes
(Schrank, 1781)
Populærnavn
gråskimlet løvtrebukk
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
SlektÆgomorphus
Økologi
Habitat: løvskog
Utbredelse: Europa
i Sør-Norge.

Gråskimlet løvtrebukk (Aegomorphus clavipes) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Den er funnet langs kysten av Østlandet og Sørlandet og i Trøndelag i Norge.

En middelsstor (8–17 mm), kort og bred, gråspraglete trebukk med lange antenner. Den kjennes særlig på de lange og kraftige beina, og på hannens forføtter, der de tre innerste leddene er kraftig utvidet. Antennene er kraftige og vel så lange som kroppen, tydelig tofargede med en lysgrå indre del og en mørk ytre del på hvert ledd. Pronotum er mye bredere enn langt, med en kraftig, trekantet pigg midt på hver sidekant. Dekkvingene er korte og brede, med markerte, men litt rundete skuldre, bak disse langsomt tilsmalnende bakover. De er spraglete i lysgrått og brunlig. Beina er vekselvis lysgrå og svarte, ganske lange og svært kraftige. Hos hannen er de tre første leddene på forfoten sterkt utvidet, det tredje leddet dypt tolappet.

Larvene utvikler seg under barken på mange forskjellige løvtrær, særlig osp og bjørk. Den finnes gjerne sammen med trebukker som Rusticoclytus rusticus, Saperda perforata og bjørkebukk. Larvene lever i grove greiner eller stammer. Utviklingen tar to år. De voksne billene er aktive fra slutten av juni til slutten av august, men er vanskelige å finne på grunn av kamuflasjefargene.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Europa, bortsett fra de vestligste delene, og videre østover til Sibir. I Norge er den funnet langs kysten av Sør- og Østlandet, og i Trøndelag.

Systematisk inndeling

[rediger | rediger kilde]
Treliste

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata