Godzilla (1954)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Godzilla
orig. Gojira
Generell informasjon
Sjangerscience fiction
Utgivelsesår1954
Prod.landJapan
Lengde98 min.
SpråkJapansk
Bak kamera
RegiIshirô Honda
ProdusentTomoyuki Tanaka
ManusforfatterIshirō Honda
Takeo Murata
Shigeru Kayama
MusikkAkira Ifukube
Foran kamera
MedvirkendeAkira Takarada
Momoko Kōchi
Akihiko Hirata
Takashi Shimura
Prod.selskapToho
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Godzilla (ゴジラ) er en japansk film fra 1954. Dette er den første filmen om det klassiske film-monsteret Godzilla.

Filmen som er i svart/hvitt handler om et enormt forhistorisk monster som forstyrres av at amerikanske atomprøvesprengninger i Stillehavet. Den radioaktive strålingen gjør at Godzilla muterer og blir større. Han får nye egenskaper og kan sprute en kraftig radioaktiv ildstråle ut av munnen. Godzilla er 50 meter høy, og ble utviklet fra et gammelt sjødyr som ble utviklet til en terrestrisk skapning.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Når et japansk frakteskip, Eiko-maru, blir ødelagt i nærheten av Odo Island, blir et annet skip - kalt Bingo Maru - sendt for å undersøke situasjonen. Men dette skipet møter den samme skjebnen, med få overlevende. En fiskebåt fra Odo Island blir også ødelagt, med bare en overlevende. Muligheten til å få tak i fisk i området faller på mystisk vis til null, og skylden blir lagt på eldgamle sjødyr kjent som Godzilla. Flere reportere ankommer Odo Island, for å undersøke situasjonen nærmere. En landsbyboer forteller til en av reporterne, at noe i havet ødelegger alle fiske-mulighetene deres. Den kvelden rammer en gigantisk storm hele øya, som også ødelegger journalistenes helikopter. Godzilla ødelegger 17 husstander, dreper ni mennesker, og tar 20 av landsbyboernes husdyr. Flere av Odo-innbyggere reiser til Tokyo for å kreve hjelp.

Monsteret angriper flere skip, før den kommer i land i Tokyo og ødelegger hele byen, tilsynelatende uten at noe kan stoppe den. Godzilla blir til slutt beseiret av en japansk vitenskapsmann som heter Serizawa (Akihiko Hirata). Serizawa anvender et kjemisk undervannsvåpen som han har laget. Da hans oppfinnelse er for skrekkelig for menneskeheten velger han å ta sitt eget liv og ta hemmeligheten med seg i graven, slik at ingen igjen skal kunne anvende hans oppfinnelse. Filmen slutter med at alle er glade, mens en av karakterene minner oss på at "det kommer at sprenges flere atombomber, og det kommer flere Godzillaer."

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]