François Fénelon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
François Fénelon
François Fénelon
François de Saligiac de la Mothe-Fénelon
portrett av Joseph Vivien
Født 6. august 1651
Sainte-Mondane
Død 7. januar 1715 (63 år)
Cambrai
Yrke Poet, forfatter, teolog
Nasjonalitet Frankrike Frankrike
Språk Fransk
Periode Dikt, roman

François de Saligiac de la Mothe-Fénelon (6. august 16517. januar 1715), som oftest nevnt som François Fénelon, var en fransk teolog, poet og forfatter under Ludvig XIV, mest husket som forfatter av sitt pedagogiske og underholdende fortelling Les Avantures de Télémaque.

I 1689 ble Fénelon lærer for kongens barnebarn og i 1695 erkebiskop av Cambrai. Hans mangeårige kontroverser med hans tidligere beskytter Bossuet er særlig kjent.

Fénelons mest kjente verk er Les Avantures de Télémaque (1699), halvt roman, halvt pedagogisk sature, og en moraliserende fabel som følger den unge prins Télémaque rundt omkring i middelhavsbassenget på søken etter sin far, Ulysses, konge av Itaka. Verket er en frittstående oppfølger av det antikke greske eposet Odysseens fire første sanger, der hvor Homer forlater den unge prins av Itaka for å konsentrere seg om faren Ulysses' ferd blant sirener og kykloper. Gjennom handlingen blir vi vitne til hvordan den unge prins under veilederens faste oppsyn utvikler sin dyd og gjør seg verdig til å være tronarving i sitt hjemlige kongedømme.

Som belønning for lærervirksomhet ble Fénelon i 1695 gjort til erkebiskop av Cambrai. To år tidligere, i 1693, hadde han blitt utnevnt til plass 34 i Académie française, Det franske akademi.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:François Fénelon – bilder, video eller lyd
Wikisource-logo.svg Wikisource: Fénelon – originaltekst