Fortet ved Vuren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gangen imellom tårnfortet og kontreskarpgalleriet (som tjente som kaserne

Fortet ved Vuren er et av forsvarsverkene som hører til den nye hollandske vannlinjen. Det befinner seg i kommunen Lingewaal i den nederlandske provinsen Gelderland, der det er plassert ved elven Waal mellom landbyen Vuren og byen Gorinchem.

Fortet ble bygget på elven Waals nordlige dike, rett ovenfor Slott Loevestein. Det var omgitt av en vollgrav og på diket mot elven lå en enkel redutt av jord. Fortet hadde tre hovedoppgaver: sammen med Slott Loevestein skulle det stenge tilgangen til elven, videre beskytte slusene som befant seg foran og bak fortet og dessuten beskytte den gamle festningsbyen Gorinchem mot direkte angrep.

I 1844 ble en redutt og en lunett føyet til, og i løpet av årene 1847 til 1849 ble fortet utvidet med et nytt, bombesikret tårn med kjeller og to etasjer og en diameter på 40 meter. Dette ble bygget i fortets redutt, og rundt dette ble en vollgrav med vindebro anlagt.

De neste omfattende forandringene fant sted i 1873-'79 da tårnets øverste etasje ble revet fordi det på grunn av høyden kunne fungere som et enkelt mål. En dekningsvoll av jord med et Artilleribatteribatteri ble føyd til, redutten ble føyd sammen med lunetten og østsidens forsvar ble forbedret ved at et frittstående contrescarpgalleri ble bygget. Videre ble en bombesikret kaserne med remiser bygget nord i fortet. På denne tiden kunne opptil 500 soldater forlegges her.

Fortet idag[rediger | rediger kilde]

Fortet ved Vuren eies av Staatsbosbeheer, mens stiftelsen Wandel & FietsForten driver et overnattingssted og kafé her. I den varme årstiden finner ulike arrangementer sted, som for eksempel sykkelturer og vandringer med basis i fortet, mens flaggermusene overtar fortet om vinteren og bruker det til vintersøvn. Blant fugleartene som finnes rundt fortet er kattugler og isfugler.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Med unntak av nettstedene som nevnes under eksterne lenker har de følgende blitt brukt:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]