Vindebro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Vindebro ved fort Ponta da Bandeira i Lagos,Portugal

Vindebro er en type bevegelig bro som kan heves (vindes) og senkes ved hjelp av et spill. Vindebroer hadde historisk sett den hensikt å forhindre fiender i å passere den. Denne typen bevegelige broer var vanlige på slott og festninger.

For at et slikt system skulle være effektiv var det viktig at området rundt var vanskelig å passere, som for eksempel over en vannfylt vollgrav, eller et område med stor høydeforskjell.

Norges og nok, Europas eldste bevarte Vindebro ligger i Gamlebyen, Fredrikstad, Norway.

Vindebroen eller Voldportbroen fører fra Voldporten til Voldportravelinet. Den første vindebroen ble oppført i 1697-1699, og hadde en broklaff på midten som kunne heises opp. Broen var bygd av tømmer med murte bropillarer. Den erstattet tidligere broer av tømmer som hadde vært i bruk siden festningsvollen og den første vollporten sto ferdig i 1660-årene. Vindebroen var frem til 1906 den eneste adkomsten til Gamlebyen fra øst.

På grunn av at tømmeret i den første vindebroen fra 1697/98 råtnet, ble en nye bro oppført allerede i 1715. Den led samme skjebne og ble følgelig skiftet ut i 1736

Galleri[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: category:Drawbridges – bilder, video eller lyd