Flyttblokk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Flytteblokk i Surte i Västra Götalands län.
Ruggesteinen på Bolga

Flytteblokk er en stein som har blitt lagt igjen av en isbre etter at breen har trukket seg tilbake. Opprinnelig har flyttblokken frosset inn i isbreen og så blitt transportert avgårde ettersom isbreen har beveget seg. Blokkene kan ha blitt transportert over lange avstander så en flyttblokk kan derfor gjerne være av en annen bergart enn grunnen den ligger på. Ved å studere bergartene til flyttblokkene kan man si noe om hvor de kommer fra og dermed vite hvor isbreen har beveget seg.

Ut fra hvor kantete eller rund en flyttblokk er kan man si noe om den har ligget lenge nederst i breen eller ikke. Er den fin og rund har den blitt pusset og slipt når den har ligget nederst i breen og blitt skurt mot fjellet som breen har beveget seg over.

Steinene har kommet inn i isbreene enten nedenfra, ved at underliggende fjell har sprukket opp og så har de løse steinen frosset fast i breen, eller ovenfra ved at stein har rast ned på breen.

I Norge finnes mange flyttblokker som er minner etter den siste istiden for ca. 10 000 år siden. Noen av disse steinene er store og kan rugges på og kalles ruggesteiner. Et eksempel er Knutmannsteinen i Stavanger, og et annet er Ruggesteinen på Bolga, en øy i Nordland.

I folkloristikken har slike steiner blitt tilskrevet kamper mellom troll eller jotner, hvilket har gitt opphav til navnet kampestein. Til flere flytteblokker er det knyttet sagn om at trollet kastet dem etter kirken eller noe annet det ikke likte og så landet steinen der den ligger i dag. Senere ble slike flytteblokker forklart med at de var fraktet dit under syndefloden. Det var først på 1800-tallet at forståelsen av at det hadde vært en istid dukket opp, at at flyttblokkene fikk sin naturlige forklaring.

I nyere tid er flyttblokkene blitt objekt for en nyere variant av fjellklatring, nemlig buldring (etter den engelske betegnelsen boulder).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Glacial erratics – bilder, video eller lyd
Commons-logo.svg Commons: Kategori:Glacial erratics in Norway – bilder, video eller lyd


geologistubbDenne geologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.