Flymedisin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Flymedisin er et eget fag som omfatter sykdommer, tilstander og fenomener som er relevante i forhold til påkjenninger på mennesker under flyging, kontroll av flygende personell, til medisinske forhold på grunn av tynnere luft, oksygenmangel / hypoksi, G-krefter, sanseillusjoner, balanseproblemer osv. Sammen med faget flypsykologi utgjør flymedisin fagbegrepet MYB, menneskelige Ytelser og Begrensninger.

Flygere må ha en egen legeattest for at et flysertifikat skal være gyldig. Attesten utstedes i Norge av Legenemnda for flygere som er en underavdeling av Luftfartstilsynet. Det er endel spesielt oppnevnte flyleger i hele landet som har kurs og oppfølgende fagmøter, samt har underskrevet en villighetserklæring som utfører de medisinske undersøkelsene som blir vurdert av legenemnda for flygere. Sertifikatene og undersøkelsene følger internasjonale standarder og er gyldige i mange land.

Flymedisinsk institutt er en avdeling ved Universitetet i Oslo på Blindern som er Luftforsvarets flymedisinske senter og er samlokalisert med Legenemnda for flygere. Instituttet disponerer endel spesialutstyr for undersøkelser, egen trykktank og en flysimulator som spesielt er laget for flyrelaterte sanseillusjoner.

Norsk Flymedisinsk Forening er en spesialfagavdeling under Den Norske Legeforening. Foreningen arrangerer årlig faglig møte i samarbeide med Flymedisinsk institutt og Legenemnda for Flygere.