Flammen (1952)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Flammen (1953)»)
Flammen
orig. Battle Circus
Generell informasjon
Utgivelsesår1953
Prod.landUSA
Lengde90 min.
SpråkEngelsk
RegiRichard Brooks
Prod.selskapMetro-Goldwyn-Mayer
Eksterne lenker

Flammen (orig.: Battle Circus) er en amerikansk romantisk dramafilm og krigsfilm fra 1953, regissert av Richard Brooks som også var ansvarlig for manuskriptet. Hovedrollene hadde Humphrey Bogart og June Allyson, med Keenan Wynn og Robert Keith i biroller.

Filmens handling er lagt til Korea under Koreakrigen, der Bogart spiller en kirurg på et feltsykehus, mens Allyson spiller en sykepleier.

Ifølge et intervju Brooks gav i 1988 var filmens originale tittel MASH, men denne ble avvist av Metro-Goldwyn-Mayer fordi studioet mente en slik tittel ville få folk til å assosiere filmen med poteter. Brooks sa også at Bogart sa ja til å spille i filmen på grunn av manuskriptets humor satt i en ramme av krigens tragedie, noe han mente ville få filmen til å se mer realistisk ut.

Filmtittelen viser til hvor raskt en MASH-enhet kan pakke sammen og flytte sykehuset, omtrent som et sirkus kan flytte sin virksomhet fra dag til dag.

Handling[rediger | rediger kilde]

En ung sykepleier, løytnant Ruth McCara, har nylig blitt tildelt nummer 8666. MASH, et mobilt feltsykehus som hele tiden er på farten under Koreakrigen. Hun møter kirurg og major Jed Webbe (spilt av Humphrey Bogart) og sersjant Orvil Statt. Hun tiltrekker seg snart Jeds oppmerksomhet umiddelbart på grunn av den unødvendige risikoen hun tar. Ruth blir advart av de andre sykepleierne om ham, og at han sannsynligvis er gift.

Et ungt koreansk barn trenger spesiell omsorg, og Ruth ønsker at Jed skal gjennomføre en hjerte-operasjon, til tross for motstand fra oberstløytnant Hilary Whalters. Jed er en nådeløs leder som krever at kaptein John Rustford skal fly et desperat behov for blod-forsyning om natten, selv i en voldsom storm. MASH-enheten blir senere tvunget til å flykte gjennom fiendens linjer. Når enhetens sjef blir skadd i et angrep, må Jed Webbe ta over kommandoen og lede enheten ut av risikoen.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]