Flakavatnet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Flakavatnet
Beliggenhet Hol (Buskerud); Ulvik (Hordaland)
Areal 3,43 km²
Høyde 1453 moh.
Omkrets 16,47 km
UTM-koord. 32V 422736 6724393
Kilde NVE

Flakavatnet er et vann som ligger i Hol kommune i Buskerud samt Ulvik kommune i Hordaland. Innsjøen ligger i et pass som nesten skjærer gjennom Hallingskarvet. Innsjøen er blant de største innsjøer i Europa som ligger i overgangen til den høyalpine sone, der vegetasjonen er minimal eller fraværende og påvirkning fra permanente snøleier og breer er påtagelig.

Flakavatnet i vitenskapelig sammenheng[rediger | rediger kilde]

Flakavatnet ble første gang sporadisk undersøkt i vitenskapelig sammenheng sommeren 1933, av Norges første professor i limnologi, Kaare Strøm. Fordi årets høyeste temperatur i vannet såvidt kom over 4 °C (i slutten av august måned) foreslo han at innsjøen representerte en «semi-arktisk» innsjøtype. Denne betegnelsen er senere endret til «subpolar» – Flakavatn var dengang typelokaliteten. Innsjøen var vanskelig tilgjengelig med tungt vitenskapelig utstyr, og nettopp fordi den krever betydelig fysisk innsats, har undersøkelsene av innsjøen vært begrenset.

Vitenskapelige undersøkelser av Flakavatnet har vært tatt opp igjen fra 2002, og målinger og beregninger som Strøm gjorde har vært fulgt opp, til sammenligning. Ut ifra fotografier (blant annet i Strøm 1934) er det tydelig at breen Flakavassfonn har skrumpet betydelig, og påvirkningen av smeltevann fra denne og andre snø- og isrester må ha avtatt siden de første undersøkelser. Limnologene ved Universitetet i Oslo følger derfor innsjøen nøye, og er interessert i de fysiske, kjemiske og biologiske endringer som har skjedd, og vil kunne skje, under de foreliggende klimabetingelser.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Strøm, K. 1934. Flakevatn. A semi-Arctic Lake of Central Norway. Skrifter, Det Norske Videnskaps-Akademi i Oslo. I. Matematisk-Naturvid. Klasse 1934, No. 5. 28 pp.