Ferhat Tunç

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ferhat Tunç
Ferhat Tunç på Melafestivalen i Oslo, 25 august 2012
Født14. mars 1964Rediger på Wikidata (60 år)
Ovacık
BeskjeftigelseKomponist, skribent, sanger Rediger på Wikidata
NasjonalitetTyskland
Tyrkia
Musikalsk karriere
SjangerProtestsang
InstrumentBağlama
Aktive år1982
PlateselskapPrestij Müzik
Nettstedhttps://www.ferhattunc.net/

Ferhat Tunç (født 14. mars 1964 i Babaocağı, Tunceli) er en kurdisk musiker.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Mens Ferhat Tunç var i barneskolen, bodde og arbeidet hans far i Tyskland. På 1970-tallet var Dersim (Tunceli) farget av politiske konflikter mellom høyreorienterte, politiet og hæren på den ene siden og studenter, arbeidere og venstreorienterte intellektuelle på den andre.

Musiker[rediger | rediger kilde]

I 1974 var Tunçs første opptreden for fullt hus på "Arkadas-Sinema" av Dersim (dagens Tunceli). Han fikk allerede den gangen kallenavnet "Den lille Barden av Dersim". Mens han gikk på videregående skole sang han ofte på arrangementer fra venstreorienterte organisasjoner.

Tyskland[rediger | rediger kilde]

Ferhat Tunç måtte i 1979 emigrere til Tyskland. Han fortsatte sin musikerkarriere der og i 1982 kom hans debutalbum "Kizilirmak", tatt opp i et lite lydstudio i Bremen. Sammen med amerikaneren Darnel Sumers dannet han et band, i tillegg kom tre tyske og en gresk venn. Han lagde albumet "Bu Yürek Bu Sevda Var Iken" i 1984.

Under tiden i Tyskland ga han mange konserter for et publikum bestående av hovedsakelig tyrkere og kurdere som bodde der. Det var underforstått at dersom han skulle vende tilbake til Tyrkia, kunne han forvente forfølgelse av militærregjeringen for sine pro-kurdisk politiske aktiviteter. Dette særlig siden den politiske situasjonen etter militærkuppet den 12. september 1980 hadde blitt stadig mer voldelig.

Tilbake til Tyrkia[rediger | rediger kilde]

Han returnerte til Tyrkia i 1985 etter 14 år i eksil. Han ble straks arrestert og brakt til fengselet Camp DAL i Ankara, men satt fri igjen etter 12 dager. Hans konserter har ofte blitt en del av den kurdiske motstandskampen. Han har støttet streiker, demokratisering av Tyrkia, og det frie universitetet i Istanbul. Han er også aktivt medlem av den tyrkiske İnsan Hakları Derneği (norsk: Menneskerettsforening). Hans tilsynelatende opposisjonelle holdning har ført til flere arrestasjoner og mange rettssaker mot han i de følgende år. I 2006 turnérte han med sitt album Ateşte sınandık i hele Tyrkia. Konsertene ble holdt under tittelen "Sanger for fred".

Ferhat Tunç deltok sammen med Mari Boine i Nobels fredspriskonsert 2008. Han fikk i 2010 Freemuse Award av organisasjonen Freemuse, som jobber mot sensur av musikk.

Musikken[rediger | rediger kilde]

Ferhat Tunçs tilknytning til alevi-religionen er for ham inspirasjon og influerer han som komponist, musiker, forfatter og politisk menneske. Noen av Ferhat Tunçs tekster er skrevet på de kurdiske dialektene zazaisk og kurmanci.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]