Fazlur Khan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fazlur Rahman Khan
ফজলুর রহমান খান
Født3. apr. 1929[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Dhaka
Død27. mars 1982[1][3][4][5]Rediger på Wikidata (52 år)
Jidda
BeskjeftigelseSivilingeniør, arkitekt, bygningsingeniør, ingeniør Rediger på Wikidata
Utdannet ved
7 oppføringer
University of Illinois i Urbana-Champaign (akademisk grad: civilingeniør, studieretning: structural engineering)
Bangladesh University of Engineering and Technology (akademisk grad: bachelor i ingeniørfag, studieretning: byggeteknikk)
University of Illinois i Urbana-Champaign (studieretning: ingeniørmekanikk, akademisk grad: civilingeniør)
University of Illinois i Urbana-Champaign (studieretning: structural engineering, akademisk grad: ph.d.)
University of Dhaka
Dhanmondi Government Boys' High School
Armanitola Government High School
NasjonalitetBritisk India
Pakistan
Bangladesh[6]
USA
GravlagtGraceland Cemetery[7]
UtmerkelserIndependence Day Award
Fulbright-programmet
Honorary doctor of ETH Zürich
UtdannelseBengal Engineering and Science University, Shibpur, Bangladesh University of Engineering and Technology, University of Illinois at Urbana-Champaign
Signifikante modellerJohn Hancock Center, Willis Tower, Hajj Terminal, King Abdulaziz University, One Magnificent Mile, Onterie Center

Fazlur Rahman Khan (født 3. april 1929 i Dhaka i Britisk India, død 27. mars 1982 i Jidda i Saudi-Arabia) var en bygningsingeniør og arkitekt. Khan er mest kjent for å ha designet Willis Tower - USAs høyeste bygning (og var verdens høyeste i mange år), og John Hancock Center, en 100-etasjers bygning i Chicago. Khan regnes som den største bygningsingeniøren i det 20. århundre, og han har fått kallenavnet «Bygningsingeniørenes Einstein». Fazlur Khan har også designet bygninger i Midtøsten, som for eksempel Hajj-Terminalen i Jidda i Saudi-Arabia.

Fazlur Rahman Khan ble født den 3. april 1929 i Dhaka i nåtidens Bangladesh, sønn av Khan Bahadur Abdur Rahman Khan. Han vokste opp i Bhandarikandii, en liten by nær Dhaka.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Fazlur Khan studerte som sivilingeniør ved Bengal Engineering College, og tok en bachelor-grad ved Ahsanullah Engineering College. I 1952 dro han til USA, der han studerte ved University of Illinois at Urbana-Champaign. Senere tok Khan to mastergrader i sivilingeniøring og en doktorgrad som bygningsingeniør.

I 1955 fikk Khan jobb hos arkitektfirmaet Skidmore, Owings & Merrill (SOM), og slo seg ned i Chicago i Illinois. Han ble senere kjent for tube-designet han hadde brukt i John Hancock Center, og senere i Willis Tower.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Konstruksjonen av John Hancock Center startet i 1965, og fem år senere, i 1970, sto bygningen ferdig. Det var den høyeste bygningen i verden utenfor New York City, og var hele 344 meter høy, (459 m med antennene på toppen).

Khan er mest kjent for å ha designet Sears Tower, (nå Willis Tower) en 108-etasjers skyskraper i Chicago. Konstruksjonen startet i 1970, og var ferdig i 1973. Sears Tower var da ikke bare USAs høyeste bygning, men verdens høyeste også. Skyskraperen raget hele 442 meter over bakken, (527 m med antennene på toppen). Sears Tower var verdens høyeste bygning fra 1973 til 1998, da Petronas Twin Towers i Malaysia sto ferdig, og var 451 meter høyt. Det har vært store diskusjoner om hvilken av de to bygningene som var høyest, men det ble konkludert at Petronas Towers var de høyeste, ettersom antennene på Sears Tower ikke gjaldt, siden de egentlig ikke var en del av bygningen. Spirene på toppen av Petronas Towers derimot, regnes som en del av bygningene, og derfor er Petronas Towers høyest.

Liste over bygninger[rediger | rediger kilde]

Dette er noen av bygningene Khan har arbeidet med eller designet:

Død[rediger | rediger kilde]

Fazlur Khan døde av hjerteinfarkt den 27. mars 1982, mens han var på ferie i Jidda i Saudi-Arabia. Kroppen hans ble sendt til USA og gravlagt i Chicago.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Fazlur R. Khan, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Fazlur-R-Khan, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Hrvatska enciklopedija, Hrvatska enciklopedija-ID 31349, oppført som Fazlur Rahman Khan[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Proleksis Encyclopedia, oppført som Fazlur Rahman Khan, Proleksis enciklopedija-ID 56372[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Khan, Fazlur[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Structurae, Structurae person ID 1000021, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ www.nytimes.com[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Find a Grave[Hentet fra Wikidata]