Favela

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
En favela i Rio de Janeiro.

Favela er et begrep som brukes i Brasil om områder som er slum eller fattigkvarter. Ordet stammer fra Morro de Favela-fjellsiden i Rio de Janeiro, hvor frie slaver først etablerte et samfunn i 1890-årene.

Favelaer er ofte kjennetegnet ved en nærmest total mangel på gatenavn, elektrisitet, telenettverk og sanitæranlegg. Favelaer har ofte problemer med narkotikarelatert gjengkriminalitet. Det går rykter om at sosiale kodekser forbyr innbyggerne i å delta i kriminell aktivitet mens de er i sin egen favela.[trenger referanse]

De mest beryktede favelaene ligger rundt Rio de Janeiro, like ved luksuriøse leiligheter og dermed som et tydelig tegn på den enorme forskjellen mellom fattige og rike. I 2004 antok man at 30 prosent av Rios innbyggere bodde i favelaer. Også São Paulo har et stort antall favelaer.

Filmen City of God fra 2002, og den påfølgende TV-serien City of Men, satte et fokus på favelaen ved å vise fattigdommen, volden og desperasjonen i slummen i Rio de Janeiro. Også filmen Tropa de elite fra 2007 viser kampen mellom politi og narkotikaselgere i en av Ro de Janeiros favelaområder.

Det kjente videospillet Call of Duty: Modern Warfare 2 har en scene hvor britiske spesialstyrker jakter på en brasiliansk våpenhandler som skjuler seg i favelaen. Spilleren får oppleve det komplekse gatesystemet og den uoversiktlige bebyggelsen for å finne våpenhandleren.

Rio de Janeiro har favelaene Manguinhos og Jacarezinho m.fl.[1] Et område innenfor disse to favelaene, med kallenavnet Crackland, sies å være et av byens farligste.[2]

Referanse[rediger | rediger kilde]