Apespinnere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Eupterotidae»)
Apespinnere
Pseudojana perspicuifascia
Nomenklatur
Eupterotidae
Swinhoe, 1892
Populærnavn
Apespinnere
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
OverfamilieBombycoidea
Økologi
Antall arter: 300
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: tropene
Inndelt i

Apespinnere (Eupterotidae) er en gruppe av sommerfugler som hører til overfamilien spinnere (Bombycoidea). De er nært beslektet med påfuglspinnerne (Saturniidae). Disse store, hårete sommerfuglene lever i tropene i den gamle verden, dessuten et par sjeldne arter i Sør-Amerika.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore til store (vingespenn 25 – > 100 mm), som oftest brune sommerfugler, men noen er mer fargerike med innslag av gult og rødt. Hunnene er større enn hannene. Kroppen er forholdsvis lang og mer eller mindre sylindrisk, hodet ganske lite og knapt synlig ovenfra. Antennene er temmelig korte, 1/4 – 1/3 av forvingelengden, fjærformede hos hannene og trådformede hos hunnene. Vingene er vanligvis lysebrune med en eller flere mørkere tverrlinjer. De er kledt delvis med oppstående skjell som gir dem et "rufsete" utseende. Forvingene er brede og mer eller mindre trekantede, framhjørnet kan være helt avrundet eller trukket ut til en krok. Bakvingene er brede og trekantede til halvsirkelformede. Beina er ganske korte. Larvene er tett kledt med lange hår. Slekten Melanothrix utmerker seg ved å være ganske slankt bygde. De kan minne om dagsommerfugler, men skiller seg fra disse ved å ga tråd- eller fjærformede antenner.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De hårete larvene lever vanligvis på busker og trær, selv om enkelte ser ut til å leve av gress. Hos mange arter lever de selskapelig, i alle fall når de er unge. I likhet med andre spinnere (Bombycoidea) har larvene ofte neslehår (utricaria), som kan skape stor irritasjon om man får dem på huden. De voksne sommerfuglene flyr om natten og kommer gjerne til lys. Som de fleste medlemmer av Bombycoidea har de reduserte munndeler og tar ikke næring til seg.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Noen arter kan gjøre en del skade i treplantasjer, særlig eukalyptus, ved å snaugnage trærne. Den indiske arten Nisaga simplex lever på ulike gress og kan gjøre betydelig skade på ris.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Jana eurymas
Eupterote sp.
Panacela lewinae (Panacelinae)

Den systematiske inndelingen av denne familien er preget av ekstremt mange monotypiske slekter (slekter som bare omfatter én art). Det er sannsynlig at en revisjon av gruppen vil føre til at tallet på slekter blir betydelig redusert.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]