Erling Kroken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Erling Kroken
Født12. nov. 1928Rediger på Wikidata
Sigdal
Død5. okt. 2007Rediger på Wikidata (78 år)
Bærum
BeskjeftigelseSkihopper Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
SportSkihopping[1]
Klubb(er)Nedre Sigdal Idrettsforening

Erling Kroken (født 12. november 1928 i Nedre Sigdal, død 5. oktober 2007 i Bærum) er «én av de beste norske skihopperne etter krigen», i følge bokverket Norske Skiløpere (Erling Ranheim 1955). Han representerte Nedre Sigdal Idrettsforening.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han ble norgesmester i skihopping i Narvik i 1951, der han satte bakkerekord i Fagerlibakken med 78,5 meter. Han ble nummer 11 sammenlagt i den første Hoppuka i 1953, og vant historiens andre hoppukerenn i Schattenbergbakken i Oberstdorf 4. januar. Asgeir Dølplads vant det første rennet i Garmisch-Partenkirchen, Sepp Bradl det tredje i Innsbruck og Halvor Næs det siste i Bischofshofen.

I VM i Falun i 1954 ble han nummer 7 og var med det den tredje beste norske hopperen. Foran Kroken kom Kjell Knarvik, som ble nummer fire, og Torbjørn Falkanger, som kom på delt femteplass. VM-rennet i Källviksbacken i Falun var Norges første av flere store nederlag i skihopping på midten av 1950-tallet. Erling Kroken deltok i den sveitsiske hoppuka i 1955 (8.-plass i Unterwasser). Han kvalifiserte seg også for den norske hopptroppen til OL i Cortina 1956 og var sammen med Sverre Stallvik den beste av nordmennene under trening i «Italiabakken». Ledelsen satte imidlertid Kroken ut av laget. Stallvik kom inn som reserve for Arnfinn Bergmann og ble beste nordmann på en beskjeden 9.-plass.

Han la om til en mer aerodynamisk teknikk i svevet etter 1956, i likhet med de fleste andre norske skihopperne. Kroken var blant de åtte hopperne som ble forhåndspåmeldt til VM i 1958 i Lahtis, men ble bare nummer 11 i NM i Midtstubakken rett før avreise og var ikke blant de fem som fikk reise til Finland. Han la opp som aktiv skihopper etter 1958-sesongen.

Erling Kroken vant storrennene i Skuibakken i 1951 og 1955. Han ble betegnet som «Norges første krafthopper» og satte en rekke bakkerekorder. Av hans mest kjente meritter er hans hopp på 86 meter i Vikkollen i Mjøndalen i 1951. Etter sin aktive karriere var Kroken trener for kombinertløperne i Bærum gjennom flere tiår.

Medaljer i norske mesterskap[rediger | rediger kilde]

Plassering Øvelse År
Gull Spesielt hopprenn 1951

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Han var bosatt i Bærum fra 1953 og til sin bortgang. Av yrke var han skogbestyrer.

Erling Kroken er portrettert i boka Erling Kroken Storhopperen fra Vadsroa. (Hans L. Werp/Nedre Sigdal IF 2014). Her er også Krokens versjon av den såkalte «Cortina-affæren» gjengitt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ FIS-databasen, FIS skihopper-ID 32570, besøkt 26. april 2022[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]