En prest og en plage (dokumentarfilm)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En prest og en plage
Generell informasjon
FilmtypeDokumentar
SjangerBiografi
Utgivelsesår2014
Prod.landNorge
Lengde1 t. 20 min.
SpråkNorsk
AldersgrenseAlle (Norge)
Bak kamera
RegiFridtjof Kjæreng
MusikkRaymond Enoksen
Foran kamera
MedvirkendeBørre Knudsen
Ragnhild Knudsen
Prod.selskapf(x) produksjoner
Premiere28. mars 2014 (Norge)
Eksterne lenker

En prest og en plage er en norsk dokumentarfilm fra 2014 som handler om livet den kontroversielle norske presten og abortmotstanderen Børre Knudsen. Regi er ved Fridtjof Kjæreng.[1] Filmen skildrer i hovedsak Knudsens utrettelige kamp mot den norske abortloven gjennom 1980- og 1990-tallet. Den handler også om den belastning hans kamp har vært for familien. Både kona og ene datteren deltar i dokumentaren. Knudsen var Norges mest kjente abortmotstander og en av de største opprørere i nyere norsk historie. I perioder var han en av Norges mest omdiskuterte personer, som utløste sterke meninger og som svært mange tok sterk avstand fra.

Regissørens hensikt med filmen var å vekke debatt om ytringsfrihetens kår i Norge.[2]

Tittelen[rediger | rediger kilde]

Filmen har samme tittel som en bok fra 1988 av Niels Chr. Geelmuyden.

Handling[rediger | rediger kilde]

I over ett år fulgte regissør Fridtjof Kjæreng den omstridte presten og abortmotstanderen Børre Knudsen og hans kone, som på den tiden bodde i en hytte i Balsfjord i Troms. Børre Knudsen er tidvis sterkt plaget av Parkinsons sykdom. Gjennom ekteparets dagligliv og tanker føres seerne tilbake til fortiden og deres kamp for det de mener er de kristne verdier. Gjennom arkivfilm vises hans kamp for det ufødte liv samt fremveksten av det moderne Norge. Filmen følger ekteparets kamp med å forsone seg med fortiden og den smerten abortkampen har påført dem og barna.

Seerne får også innblikk i hvordan hans familie opplevde det. Kona Ragnhild, som var enig med ham i sak, forstod ikke hvorfor de måtte ta kampen alene og var nær ved å forlate ham. Den voksne datteren Kjersti ser på ham med kamuflert sinne, og spør hvorfor det aldri betydde noe hvordan hun og søsknene hadde det, hvorfor de aldri fikk bedre svar enn at det var «nødvendig».

Produksjonen[rediger | rediger kilde]

Produksjonskostnadene var på rundt 3,6 millioner kroner.[3]

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk jevnt over god mottakelse av anmelderne. VGs anmelder gav den terningkast fire.[4] Også Dagbladets anmelder gav den terningkast fire og beskrev den som fascinerende, men mente også at filmskaperen burde gått nærmere filmens hovedperson.[5] Aftenposten og Filmfront gav den tre, mens Nordlys gav den fem.[6]

Publikum[rediger | rediger kilde]

Filmen ble sett av over 18 000 på kino i Norge.[7]

Priser[rediger | rediger kilde]

Under Gullruten 2015 vant Fridtjof Kjæreng fagprisen «Beste regi – enkamera» for filmen. I tillegg var den nominert i klassene «Beste foto – enkamera» (Kjæreng) og «Beste lyddesign» (Frode Løes Hvatum, Håkon Lammetun).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «En prest og en plage (2014)». IMDb. Besøkt 28. november 2021. 
  2. ^ Amlie, Helene (4. august 2014). «En prest og en plage». NRK. Besøkt 28. november 2021. «Portrettet av tidligere prest og abortmotstander Børre Knudsen har gått på kino over hele landet våren 2014, og er nominert til Amanda-prisen for beste dokumentarfilm. NRK viser nå filmen i full kinoversjon på TV og i nettspilleren.» 
  3. ^ Kjæreng, Fridtjof (28. mars 2014). «En prest og en plage». IMDb. Besøkt 28. november 2021. «F(X) Produksjoner» 
  4. ^ «Film: Stridsmannens livsaften». www.vg.no. 27. mars 2014. Besøkt 28. november 2021. 
  5. ^ Hobbelstad, Inger Merete (27. mars 2014). «Den ubøyelige». dagbladet.no (norsk). Besøkt 28. november 2021. 
  6. ^ «Anmeldelse av En prest og en plage». www.filmfront.no. Besøkt 28. november 2021. 
  7. ^ ««En prest og en plage» godt mottatt». Sambåndet. Indremisjonsforbundet. Besøkt 28. november 2021. «Filmen om Børre Knudsen, «En prest og en plage», har solgt 18 000 billetter. Regissør Fridtjof Kjæreng i f(x) produksjoner AS er meget fornøyd. | − Det er imponerende at så mange har sett filmen. Jeg er veldig positivt overrasket over mottagelsen, sier regissør Fridtjof Kjæreng til sambåndet.no. | Hans film «En prest og en plage» har solgt 18 000 billetter. Det er en del mer enn de 11 000 som han hadde håpet på, og det plasser filmen som den 9. best besøkte norske filmen så langt i år og den 59. best besøkte totalt sett.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]