En landsbyprests dagbok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En landsbyprests dagbok
orig. Journal d'un curé de campagne
Generell informasjon
Utgivelsesår1951
Prod.landFrankrike
Lengde115 min.
SpråkFransk
Bak kamera
RegiRobert Bresson
ManusforfatterRobert Bresson
MusikkJean-Jacques Grunenwald
Eksterne lenker

En landsbyprests dagbok (originaltittel: Journal d'un curé de campagne) er en fransk dramafilm fra 1951, regissert av Robert Bresson.[1] Bresson skrev manus, med Georges Bernanos' roman av samme tittel fra 1936 som forelegg.

Handling[rediger | rediger kilde]

I den lille franske landsbyen Ambricourt skriver den nye sognepresten en dagbok, som han kan sees skrive i og høres lese fra i løpet av hele filmen. På grunn av en ikke-diagnostisert mage-sykdom har presten ekskludert kjøtt og grønnsaker fra kostholdet. Han livnærer seg først og fremst på billig vin, tilsatt sukker og brød. Lokalbefolkningen er stort sett enten likegyldige, eller fiendtlige, til den nye, unge presten. Blant disse karakterene er en gammel mann som klager over hvor mye penger det koster å begrave hans kone, eller studentene ved prestens katekisme-studier.

Sognepresten søker ofte hjelp og råd fra en eldre og mer erfaren prest, som sier at han trenger å bekymre seg mer for å beholde orden - i stedet for å bli mest mulig populær. Den eneste sognebarnet som deltar på daglig messe er frøken Louise, den unge guvernøren ved den lokale herregården - som i all hemmelighet har en utenomekteskapelig affære med en greve. Presten har også kontakt med Dr. Delbende, en eldre lege som - selv om han selv er ateist - er nær venn med presten. Legen masserer prestens mage lenge, men har heller ingen medisinsk diagnose å komme med.

En dag mottar presten et anonymt brev, med Louises håndskrift, som ber ham be om å bli overført til et annet sogn. Presten blir overbevist om at Gud har forlatt ham, og blir spesielt påvirket av dødsfallet til Dr. Delbende - som ifølge ryktene kunne være et selvmord. Etter at presten besvimer en natt og begynner å blø med jevne mellomrom, bestemmer han seg for å reise til byen Lille for å treffe en annen doktor. I Lille diagnostiserer en doktor han med magekreft.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «En landsbyprests dagbok» (norsk). Medietilsynet. Besøkt 29. november 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]