Eder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Eder
Eder
Land Tyskland Tyskland
Delstater Nordrhein-Westfalen, Hessen
Lengde 177 km
Nedbørfelt 3 362 km²
Start Sauerland
Munning Samløp med Fulda

Eder er en elv i Nordrhein-Westfalen og Hessen i Tyskland og en av sideelvene til Fulda fra venstre med en lengde på 177 km. Den ble først nevnt av den romerske historikeren Tacitus som Adrana i området Chatti.

Elven har sitt utspring fra fjellet Ederkopf vest i Nordrhein-Westfalen nær kilden til elvene Lahn og Sieg. I motsetning til Lahn og Sieg, som begge er sideelver til Rhinen, renner Eder østover og nordover og munner ut i Fulda ved Edermünde, sør for Kassel. Ved Hannoversch Münden renner Fulda sammen med Werra og danner Weser som renner ut i Nordsjøen nord for Bremen. Byer langs Eder er blant annet Battenberg, Frankenberg, Waldeck og Fritzlar.

I 1914 sto Ederdemningen – en 47 meter høy demning – ferdig nær den lille byen Waldeck, og den dannet reservoaret Edersee, som er 27 km lang og holder opp til 200 millioner m³ vann. Den benyttes til vannkraftproduksjon og for å regulere vannivået i Weser.

Demningen ble ødelagt av britiske bombefly 17. mai 1943 (Operasjon Chastise). Bombeflyene var utstyrt med den spesielle Barnes Wallis-bomben, som spratt bortover vannet når den ble sluppet i en spesiell vinkel fra fly. Samme natt ble demningen ved Möhnereservoaret også bombardert, noe som skapte enorme ødeleggelser og tap av liv nedstrøms (størsteparten av de omkomne var ukrainske krigsfanger like nedenfor demningen). Filmen The Dam Busters omhandler denne hendelsen.

Demningen ble bygd opp igjen samme år, og i dag er innsjøen et område for rekreasjon.

Nedenfor Ederdemningen og Edersee følger Affolderner See, som er nedre reservoar for Waldeck vannkraftverk.