Dvergsøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dvergsøya
Dvergsøya sett fra nordvest
Geografi
Areal 0,27 km²
Administrasjon
LandNorge
Posisjon
Kart
Dvergsøya
58°06′29″N 8°03′36″Ø

Dvergsøya er ei øy i Kristiansandsfjorden utenfor Kristiansand. Øya brukes som friluftsområde, og er tilrettelagt med brygger og toaletter. For å komme til Dvergsøya er man avhengig av båt[1][2]. Det går egen badebåt til Dvergsøya i sommermånedene[3].

Historie[rediger | rediger kilde]

Dvergsøya var en husmannsplass under gården Dvergsnes. Maren het ei husmannskone fra Dvergsøya. Hun ble arrestert den 20. april 1670 i forbindelse med forliset av et skip på vei til Jylland. Det var flere involverte i denne saken, alle kvinner. En av Marens “medsammensvorne” forklarte i retten hva som skulle ha skjedd. De hadde fløyet gjennom luften ned til skipet. Der hadde de møtt djevelen, forkledd som en prest. Det var Maren som sørget for at båten sank. Maren nektet for historien og ble derfor dømt til pinlig forhør. Under tortur bekreftet hun historien og ble den siste heksa i Norge som ble brent på bål. Det skjedde den 9. september 1670.

To velstående menn fra Kristiansand bygde landsted på øya, Jebsen og Vogt. Jebsens villa ble åsted for en beryktet forbrytelse. Natt til første påskedag 1933 brøt tre menn seg inn i Jebsens villa og satte fyr på villaen etterpå for å skjule spor. Den ene av tyvene og brannstifterne prøvde etter innbruddet å bryte med de to andre. Som straff drepte de ham ved å drukne ham i et vaskevannsfat og dumpe ham i Kristiansandsfjorden[4]. På tomta til Jebsens villa finnes i dag bare ruiner.

Under andre verdenskrig bygget tyske soldater luftvernsstillinger på den sørvestlige delen av Dvergsøya. Fundamentene er godt bevarte i dag[5].

Kronprinsfamilien[rediger | rediger kilde]

Vogt solgte villaen, den har blant annet vært benyttet til gjestgiveri. Kronprinsfamilien har siden 2009 leid Vogts villa som feriested av Kristiansand kommune[6]. Hovedhuset er tegnet av arkitekt Arnstein Arneberg, som også tegnet Skaugum. Byutviklingsstyret i Kristiansand vedtok i 2010 etter lengre tids debatt og protester å sette opp et over 200 meter langt gjerde for å sperre allmennheten ute fra området på øya hvor kronprinsparet har leid Vogts villa[7]. Kronprinsfamiliens leieavtale opphørte 2023[8].

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dvergsøya www.visitnorway.com
  2. ^ «Havneguiden om Dvergsøya». Arkivert fra originalen 24. september 2015. Besøkt 11. august 2015. 
  3. ^ «Rutetider, MS Bragdøya -juni, juli og august». Arkivert fra originalen 9. mai 2016. Besøkt 18. april 2016. 
  4. ^ Ferierer på skrekkens øy Se og Hør
  5. ^ Luftvernbatteriet på Dvergsøya Digitalt fortalt
  6. ^ Med kronprinsparet på hytta www.kongehuset.no
  7. ^ Sommeridyll for kronprinsfamilien NRK Publisert 19.07.2014
  8. ^ Fædrelandsvennen 27.04.2023