Kristiansandsfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kristiansandsfjorden
Kristiansand havn og del av Kristiansandsfjorden
LandNorge
FylkeAgder
KommuneKristiansand
TypeFjord
Lengde 10 km
Dybde260 m (maks)
TilløpOtra, Møllebekken
UtløpØstergapet, Vestergapet
ArmTopdalsfjorden
Posisjon
Kart
Kristiansandsfjorden
58°07′08″N 8°01′44″Ø

Utover fjorden ved Møvik
Ved Andholmen

Kristiansandsfjorden, eller Byfjorden,[1] er fjorden utenfor Kristiansand i Agder. Det er vel 5,5 nautiske mil (10 km) fra Vestre havn til åpent hav i Skagerrak sør av Oksø og Grønningen fyr. Otra, Norges åttende lengste elv renner ut i Kristiansandsfjorden.

Fjorden er opptil 260 meter dyp og det dypeste området midt i leia er tidligere brukt til ammunisjonsdumping. På fjordbunnen, spesielt i de indre områdene, er det mye forurensing fra tidligere tiders virksomheter langs strendene. Mye av fjordbunnen er de senere årene blitt dekket til med fyllinger av stein og sand.

Fjorden har to innløp, Østergapet (gabet på dialekt) mellom Oksøy og Grønningen og Vestergapet mellom Flekkerøy og Møvik/Kroodden. Før sa man at Vestergapet lå mellom Indre og Ytre Flekkerøy og i sundet mellom øya og fastlandet var den viktigste havnen langs Skagerrakkysten fra omkring 1550.

Topdalsfjorden er en sidearm av fjorden som går fra Topdalselvens munning til Gleodden/Marvika. Fra elveoset ved Kjevik og Hamresanden og videre innover brukes navnet Ålefjærfjorden. Fra Ålefjær til Gleodden er det 5 nautiske mil.

I området ved Torsviga og KongsgårdbuktaLund mellom Marvika og Ringvoldåsen/Ringknuten i Topdalsfjorden bygges for tiden (2006) et nytt havneanlegg for Kristiansand.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Byfjorden». Fakta om stedsnavn. Kartverket. Besøkt 7. oktober 2016.