Donner (månekrater)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Donner er et nedslagskratermånen. Krateret befinner seg på månens bakside, rett nordøst for Mare Australe og bak månens sydøstlige kant.[1] Det er et område som leilighetsvis kommer innenfor jordens synsvidde på grunn av gunstig librasjon, men krateret ses da fra siden, noe som gjør at mange detaljer forsvinner. Krateret er oppkalt efter den finske astronomen Anders Donner (1854–1938).

Navnet ble offisielt tildelt av Den internasjonale astronomiske union (IAU) i 1970.[2][3][4]

Karakteristikker[rediger | rediger kilde]

Donnerkrateret har en lett erodert ytre rand, hvor det ligger atskillige små og meget små kratere langs kanten. Et par sammensluttede småkratere ligger over den sydlige rand og indre vegg. En kraterlignende landskapstrett[bør utdypes] fordypning med omtrent samme diameter som Donner er forbundet med den nordlige ytre rand. Strukturen langs den indre kratervegg er blitt glattet ut og avrundet etter i lang tid å ha vært utsatt for mindre nedslag.

Kraterbunnen er forholdsvis jevn, men merket av mange småkratere. En høyderygg danner en kurve i bunnens sydlige del og er forbundet med den indre vegg. Den er muligens en rest av randen av et lite krater.

Satellittkratere[rediger | rediger kilde]

De kratere som kalles satellitter er små kratere beliggende i eller nær hovedkrateret. Deres dannelse er vanligvis skjedd uavhengig av dette, men de får samme navn som hovedkrateret med tilføyelse av en stor bokstav. På kart over månen er det en konvensjon å identifisere dem ved plassere denne bokstaven på den siden av satellittkraterets midte, som ligger nærmest hovedkrateret.[5],[6],[7] Donnerkrateret har følgende satellitkratere:

Donner Lengde Bredde Diameter
P 33,5° S 96,3° Ø 39 km
Q 34,3° S 95,6° Ø 15 km
R 34,4° S 92,3° Ø 15 km
S 32,1° S 92,9° Ø 23 km
T 31,1° S 94,8° Ø 46 km
V 30,5° S 95,7° Ø 19 km
Z 29,7° S 97,8° Ø 13 km

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lpi-måneatlas
  2. ^ (Engelsk) Deskriptive data om månekratere på hjemmesiden fra USAs geologiske institut.
  3. ^ (Tysk) Liste over officielle navne på månekratere fra en tysk astronomihjemmeside : «Krater mit individuellem Namen (Kratere med individuelle navne)». fra http://www.astrolink.de/ Arkivert 3. mars 2016 hos Wayback Machine..
  4. ^ Vanligvis tildelte IAU offisielle navn til kratere på månens forside frem til 1935 og til kratere på månens bakside fra 1970, og endelig har visse mindre kratere - som tidligere ansås som satellitkratere - fått nye navn etter 1973.
  5. ^ (Engelsk) Bussey, B., Spudis, P., (2004).
  6. ^ (Engelsk) U.S. Geological Survey. «Coded Topography and Shaded Relief Maps of the Moon». Astrogeology Research Program. 
  7. ^ (Engelsk) Fuldstændig nomenklatur for månekratere : Jonathan McDowell (2004). «Lunar Craters». Lunar Nomenclature. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]