Designmuseum Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 55°41′11,6″N 12°35′34,3″Ø

Designmuseum Danmark
Designmuseum Danmark
Designmuseum Danmark
Sted Bredgade 68 i København
Etablert 1890
Åpnet 1895
Direktør Anne-Louise Sommer

Designmuseum Danmark, (inntil 2011 Kunstindustrimuseet eller Det danske Kunstindustrimuseum) ligger i Bredgade i København. Museet stiller ut dansk og internasjonalt kunsthåndverk og industrielt design. Museet har som formål å være en inspirasjon for industriens folk.

Museet ble grunnlagt i 1890 og slo dørene opp for publikum i 1895. Idéen bak museet var bl.a. å gjøre forbrukerne kritiske og kvalitetsbevisste. Dets første direktør var maleren Pietro Krohn.

Bygninger[rediger | rediger kilde]

Museet lå inntil 1926H.C. Andersens Boulevard overfor København rådhus i den bygningen som i dag bærer navnet H.C. Andersen-slottet.

I 1926 flyttet museet inn i det tidligere Frederiks hospital, som ble bygget 1752–1757. Arkitekter på hospitalet var Nicolai Eigtved og Laurids de Thurah. Museet fikk tilbudt bygningene ved Frederiks hospital i 1919.

Hospitalet ble omskapt til museum av noen av de mest progressive danske arkitekter i perioden. Ivar Bentsen og Thorkild Henningsen sto for utformningen av bygningene. De enkelte rom blev innredet av arkitekten Kaare Klint, mens belysningen ble levert av de på det tidspunkt helt nyutviklede PH-lamper designet av Poul Henningsen (Museet ble dermed det første danske museum med elektrisk belysning).

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har multimedieinnhold relatert til