Frihedsmuseet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frihedsmuseet
StedChurchillparken 7 i København
MuseumsdirektørHenrik Lundbak (konstituert overinspektør)
Kart
Frihedsmuseet
55°41′17″N 12°35′45″Ø
AdresseChurchillparken 7, 1263 København K
Nettstedhttps://natmus.dk/museer-og-slotte/frihedsmuseet/

Frihedsmuseet ligger i Churchillparken i København rett ved Amalienborg, Kastellet og Langelinie. Museets offisielle navn er «Museet for Danmarks Frihedskamp 1940-1945» (norsk: Museet for Danmarks motstandskamp under andre verdenskrig) og på engelsk The Museum of Danish Resistance during World War II.

Frihedsmuseet er en del av Nationalmuseet og forteller om okkupasjonen og motstandskampen i Danmark i årene 19401945.

Museets opprinnelse finnes i motstandsbevegelsens utstilling «Det kæmpende Danmark» (Det kjempende Danmark), som i en periode ble vist for offentligheten i frimurergalleriet i København etter frigjøringen i 1945. Utstillingen fikk senere en permanent plass i Firhedsmuseets nåværende bygning på Esplanaden, som ble oppført etter en innsamling i 1957.

Brann og lukking[rediger | rediger kilde]

Museumsbygningen ble ødelagt av brann natten til 28. april 2013, men gjenstander fra samlingene ble reddet.[1] På grunn av brannskadene ble bygningen revet og utstillingen stengt. Det vil bli oppført ny utstillingsbygning på samme sted og den ventes ferdig ved utgangen av 2018.[2]

Museets utstilling[rediger | rediger kilde]

Frihedsmuseets nåværende utstilling er fra 1995 og viser nyere perspektiver på Samarbeidspolitikken, den ulovlige pressen, sabotasjeaksjonene, danskenes hverdagsliv i perioden, redningen av de danske jødene og de internasjonale konsekvensene av okkupasjonen av Danmark. Utstillingen er bygd opp som en kronologisk fortelling av hva som skjedde fra 1940 til 1945, om motstandsbevegelsens utvikling, og man kan se forskjellige typer av motstandsarbeid.

På museet kan man se gjenstander, fotografier og dokumenter, som sammen med videoklipp av datidens aktører fra motstandskampen forteller om motstandsarbeidet. Man kan blant annet se forskjellige armbind fra okkupasjonstiden, Himmlers øyelapp, gjenstander som KZ-fangene brakte med hjem; uniformer og våpen.

På Frihedsmuseet kan man også få et innblikk i noen av de personene som var involvert i motstandskampen. Blant dem er «Flammen & Citronen» som ble danskenes frihetshelter under den tyske okkupasjonen. De var kjent for sin fryktløshet og idealisme fra motstandsgruppen Holger Danske. De deltok i både sabotasjer, flyktninghjelp og drap på tyskernes danske hjelpere. Flammen og Citronen døde med en ukes mellomrom i 1944. Begge omkom etter å ha blitt omringet av Gestapo, det hemmelige tyske politiet.

Bunkerutstilling[rediger | rediger kilde]

De bunkerne som man fortsatt den dag i dag kan se i gatebildet, ble bygget i det siste okkupasjonsåret 1944-45 for å yte sivilbefolkningen beskyttelse i tilfelle av luftbombardement mot slutten av krigen. I en dobbeltbunker ved siden av Frihedsmuseet er det innredet en utstilling om den sivile luftbeskyttelsen. Et av kuppelrommene har blitt ført tilbake til sitt opprinnelige utseende. Det andre kuppelrommet forteller ved hjelp av en liten utstilling om Statens sivile luftvern, som besto av vanlige mennesker som blant annet møtte i form av husvakter. Disse husvaktene ble utnevnt i større boliger.

Frihedsmuseet er det største enkeltmuseet i Danmark som omhandler andre verdenskrig.

Museumsledere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Frihedsmuseet i flammer: 'Det gør ondt indvendig'», Berlingske Tidende, 28. april 2013.
  2. ^ Om Frihedsmuseet Arkivert 13. august 2014 hos Wayback Machine. fra Nationalmuseet

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]