Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slott
Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slott
Foto: Ib Rasmussen
PlasseringFrederiksborg slott
Etablert1870
Kart
Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot
55°56′06″N 12°18′05″Ø
Nettstedhttps://dnm.dk/

Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slott, til daglig kalt Frederiksborgmuseet, er et kulturhistorisk museum som holder til på Frederiksborg slott i Hillerød, Danmark. Museet inneholder en kronologisk samling av blant annet portretter, historiemalerier, møbler og kunstindustri som belyser Danmarks historie, fra kristendommens innføring til nyeste tid. Museet er en egen avdeling av Carlsbergfondet.

Opprettelsen av museet[rediger | rediger kilde]

Museet ble opprettet som følge av en katastrofe. I 1859 brant Frederiksborg slott ned, på grunn av uforsiktighet med opptenning i en kamin. Slottskirken og audienshuset var noenlunde uskadde, men ellers sto bare sotede yttermurer igjen. Man ble raskt enig om at slottet skulle bygges opp igjen, og midlene til dette ble skaffet via en landsomfattende innsamling, samt ved bidrag fra staten og kong Frederik VII.

Allerede i 1865 var slottets ytre gjenreist, men i det indre sto kun de rå rommene. Det hadde hittil vært tanken å innrede slottet til kongebolig igjen, men regjeringen var umiddelbart ikke villige til å ofre midler til innredningen. Carlsberg-bryggeren J.C. Jacobsen foreslo da at Frederiksborg kunne gjøres om til et nasjonalhistorisk museum, som man kjente det fra blant annet Versailles i Paris. Jacobsen tilbød videre å bekoste innredningen av slottet. Forslaget ble godkjent, og museet ble opprettet i 1878. 1. februar 1882 kunne man åpne de første delene av slottet for publikum.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Povl Eller, Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg 1878-1978, Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg, 1978. ISBN 87-87237-14-8.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]